Ko je najveći zemljoposednik u Srbiji?

Novosadski biznismen Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije sa preko 70 preduzeća, najveći je zemljoposednik u Srbiji.
Ko je najveći zemljoposednik u Srbiji?
Foto: 021.rs

Matijević obrađuje ukupno 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od kojih je 28.000 u vlasništvu, navodi Agrosmart.

Na drugom mestu, ako se posmatraju ukupne površine koje se obrađuju, više nije Miodrag Kostić, vlasnik MK grupe.

Na toj poziciji sada je Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva. Prema saznanjima Agrosmarta, Aleksa obrađuje oko 20.000 hektara i vlasnik je polovine.

Sledeća kompanija po broju hektara koje obrađuje je Al Dahra koja je 2018. godine kupila imovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) sa blizu 17.000 hektara oranica.
 
U finansijskom izveštaju ove kompanije pisalo je da je samo kupovinom njiva Al Dahra stekla imovinu vrednu veću od 170 miliona evra.
 
Al Dahra, čije je sedište u Abu Dabiju, po broju hektara u vlasništvu je posle Matijevića na drugom mestu, a ako se gledaju hektari koji se obrađuju – na trećem.
 
Al Dahra, uz njive PKB-a, poseduje i voćnjak na Fruškoj gori, u opštini Irig. Njeno je preduzeće Rudnap koje, prema podacima sa sajta ove kompanije ima zasađeno voće na 130 hektara, a prema brošurama koje je izdavala Al Dahra plan je bio proširenje na 500 hektara.
 
Tek na četvrtom mestu je doskorašnji "top" zemljoposednik Miodrag Kostić i njegova MK grupa.
 
Kostić je prodao nekoliko imanja poslednjih godina. Neka su otišla u ruke Matijeviću, pa od nekadašnjih oko 25.000 hektara, od kojih je u vlasništvu imao oko 17.000, sada ima 15.000 hektara.
 
Iza Kostića je vlasnik Delte, Miroslav Mišković sa oko 13.000 hektara koliko ukupno obrađuje, od čega u vlasništvu ima oko 10.000.
 
Gotovo uz rame Miškoviću sada je Krsta Ćorić, vlasnik Ćorić agrara iz Bašaida.
 
Prema saznanjima Agrosmarta, Ćorić obrađuje oko 12.000 hektara, od toga pola uzima u zakup, a pola ima u vlasništvu.
 
Ova firma u početku se bavila prodajom poljoprivredne mehanizacije, ali već godinama unazad razvija stočarsku proizvodnju i poseduje savremene govedarske farme.
 
Iza Krste Ćorića, po onome što se može videti iz javnosti dostupnih dokumenata, je arapska firma Elit Agro, sa sedištem u Abu Dabiju koja je 2014. godine preko svoje firme Jugo elit agro osnovane u Beogradu, kupila poljoprivredno-turistički kompleks Zobnatica u Bačkoj Topoli.
  • savche

    05.10.2023 07:18
    Koliko je dovoljno?
    Imam 400m² bašte. Koliko je to hiljada hektara ili jutara?
    Da li je dovoljno da preživim ili moram krenuti sa nekim kriminalom?
  • Jova

    19.07.2023 20:33
    Prvi gazda
    Ovaj spisak baš nije tačan jer svi Arapi samo glume vlasnike za neki mali procenat dobiti.
    A gazda je neko iza zavese koji samo pomera figure...
  • Bumbar

    19.07.2023 20:31
    b
    vredni neki i čuvarni ljudl došli diblji......!..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.