Državni revizor ustanovio: Trećina državnog zemljišta neiskorišćena - niko je ne obrađuje

U Srbiji je neobradjeno 143.488 hektara državnog zemljišta, što čini 35 odsto ukupnih površina koje se ne daju u zakup, navela je Državna revizorska institucija (DRI) u izveštaju.
Državni revizor ustanovio: Trećina državnog zemljišta neiskorišćena - niko je ne obrađuje
Foto: 021.rs
Prema podacima kojima raspolaže Uprava za poljoprivredno zemljište, ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini 31. oktobra 2021. godine iznosila je 805.795 hektara, od čega su parcele, ukupne površine 397.111 hektara (49 odsto), izuzete od davanja u zakup i na korišćenje.
"Od raspoloživog poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za davanje u zakup i na korišćenje, ugovorima je data površina od 264.929 hektara (65 odsto), a zemljište koje nije dato u zakup i na korišćenje, odnosno koje su ostale neobrađene, je 143.488 hektara (35 odsto)", navela je DRI.
Dodaje se da "poljoprivredne osnove", kao obavezni planski dokumenti koji se donose radi očuvanja raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, izrade programa i projekata zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta i izrade dugoročne strategije razvoja poljoprivredne proizvodnje, nisu donete ni nakon više od 16 godina od dana donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
 
Evidencija o poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini, kako je navedeno u Izveštaju, ne prikazuje u potpunosti realno stanje površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.
 
Godišnji programi zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta nisu, kako je ocenila DRI, blagovremeno donošeni, što je dovelo do kašnjenja u pokretanju i sprovođenju postupaka davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini i u ostvarivanju prihoda od zakupa.
 
U periodu od tri agroekonomske godine, od 1. novebra 2018. godine do 31. oktobra 2021. ugovori o zakupu su zaključivani i znatno nakon početka agroekonomske godine, najčešće od 61 dan do 200 dana, a za poljoprivrednike to znači nemogućnost izbora kulture koju će sejati.
 
"Opredeljivanje površine poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za korišćenje bez plaćanja naknade vrši se bez jasno propisanih kriterijuma, od slučaja do slučaja", utvrdila je DRI.
  • Strucnjak

    08.02.2023 19:30
    Irig
    Godinama se bavim ovom temom. Kod nas u opstini smo uredili ovu oblast. Postujuci sve zakone prvi u drzavi smo skinuli usev sa nekoliko stotina hektara uzurpiranih povrsina. Od tada niko vise ne uzurpira ili su to sitnice do 50 ari. Nije to problem. Problem je legalna pljacka. Osoba x uradi elaborat visegodisnjeg zasada voca i ima rok od 5 godina da ga podigne. Za tih pet godina daje u podzakup i zaradjuje otprilike 450-180=270e po hektaru. Znaci na 100 hektara covek uzme otme ukrade legalno od drzave 27000e godisnje. Na 5 godina preko 100.000 evra. Posle ode u pasivu i ne snosi nikakve posledice ili digne zasad. Mada cesto odrade analizu zemljista pa “utvrde” da jos 5 godina ne moze da se dize ta kultura pa jos pet godina zaradjuje po 27.000e godisnje.
    Kad se ministar u te stvari bude razumeo ili bar hteo da angazuje nekog od nas koji znamo da to resimo ja cu ga postovati.
  • budućnost

    08.02.2023 15:51
    jeste u poljoprivredi
    Trebalo bi to da shvatimo. Da imamo gde i imamo sa kim. Dovoljno bi bilo..Samo malo dobre volje!
  • Nidzis

    08.02.2023 15:47
    Pouzdana statistika, NOT
    @yogi letač
    U pravu si prijatelju. Ratarske puteve preoravaju, a ne da nece koristiti (besplatno) drzavnu zemlju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija