Arsić: Podaci su u suprotnosti sa propagandom vlasti da je Srbija ekonomski lider u regionu

Srbija je, prema Indeksu ekonomske snage nedeljnika NIN, kao i drugih relevantnih ekonomskih analiza, za vreme aktuelne vlasti ostvarila malo slabije rezultate od proseka susednih zemalja.
Arsić: Podaci su u suprotnosti sa propagandom vlasti da je Srbija ekonomski lider u regionu
Foto: Pixabay
To je izjavio profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić i dodao da je Srbija u nekim godinama bila iznad, a u drugim ispod proseka.
Prema rečima Arsića, mereno Indeksom ekonomske snage nedeljnika NIN, koji se izračunava na osnovu različitih pokazatelja kao što su nivo razvijenosti i ekonomski rast, životni standard, makroekonomska stabilnost, Srbija se u 2022, među osam zemalja regiona, nalazila na pretposlednjem mestu i samo je Severna Makedonija bila gora od Srbije.
Kako je navedeno u NIN-u, na prvom mestu je Hrvatska sa indeksom 7,25, druga je Bugarska (6,75), treća BiH (6,25), četvrta Rumunija (6,13), peta Crna Gora (5,38), šesta Albanija (5,13), sedma Srbija (5,00), a na poslednje mestu je Severna Makedonija sa indeksom 3,25.
 
Arsić je objasnio da NIN-ov indeks daje važan doprinos objektivnom i celovitom sagledavanju ekonomskih rezultata Srbije u određenoj godini u odnosu na rezultate susednih zemalja, a računat je na osnovu različitih pokazatelja, pa je moguće da se na osnovu njega dobije relativno potpuna slika o stanju privrede jedne zemlje u određenoj godini, ali i da se procene izgledi i rizici u narednim godinama.
 
Naglasio je i da je NIN-ov indeks važan za Srbiju, jer se tokom poslednje decenije često dešavalo "da mediji pod kontrolom vlasti, pristrasno, a ponekad i netačno, predstavljaju ekonomske rezultate Srbije".
 
"Selektivno i pristrasno biranje ekonomskih pokazatelja ima za cilj da se potkerpi unapred zadata teza da Srbija za vreme aktuelne vlasti ostvaruje najbolje rezultate u regionu, koji su istovremeno najbolji u njenoj istoriji", kazao je Arsić.
 
On je kao primer naveo da se u prethodnih nekoliko godina "u prvi plan ističu visoke strane direktne investicije, dok se ukupne investicije, koje predstavljaju znatno važniji pokazatelj i od koga zavisi privredni rast u budućnosti, ne pominju".  
 
Govoreći o ostalim ekonomskim parametrima, on je naglasio da je Srbija, prema rastu BDP, u periodu od 2012. do 2022. godine, bila bolja od Hrvatske, Severne Makedonije i Bugarske, dok je ostalih pet zemalja regiona imalo brži rast od Srbije, a slični zaključci se dobijaju i kada se poredi rast prosečnih zarada.
 
"Prema visini prosečne zarade u evrima, Srbija je 2012. godine bila tačno na medijani susednih zemalja – polovina zemalja je imala veće zarade, a polovine manje od Srbije", kazao je Arsić.
Dodao je da je tokom proteklih 11 godina relativna pozicija Srbije prema visini zarada malo pogoršana, jer su je u međuvremenu prestigle Rumunija i Bugarska, dok je ona prestigla BiH.
 
"Ovakvi pokazatelji su u dubokoj suprotnosti sa propagandom vlasti prema kojoj je Srbija u poslednjih 10 godina ekonomski lider u regionu", rekao je Arsić za NIN.
  • Hm...

    18.08.2023 09:19
    Jedini pokazatelj mi je koliko mi ostane kada poplaćam sve prenaduvane račune. Džaba njima povećavanje plata, penzija kad inflacija "pojede" sva ta povećanja, a cene i dalje rastu. Srbija ekonomski Kiplingov "Šir Kan" tigar.
  • nema

    18.08.2023 08:42
    analitičar
    Za analizu koristim i verujem isključivo u podatke koje daje moj novčanik.
  • Milan NS

    18.08.2023 07:58
    Saće
    ON da uključi kinesku tablu na Pinku i da demantuje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.