Investitori će morati da imaju polisu osiguranja za slučaj štete na okolnim objektima

Ministar građevinarstva Goran Vesić kaže da su svi investitori obavezni da pre dobijanja dozvole za početak radova podnesu polisu osiguranja kako bi svi koji žive u okolini gradilišta bili zaštićeni.
Investitori će morati da imaju polisu osiguranja za slučaj štete na okolnim objektima
Foto: Pixabay

"Jedna od najvažnijih novina koja je doneta izmenama Zakona o planiranju i izgradnji koje su stupile na snagu 4. avgusta je zaštita građana koji žive u okolini gradilišta. Svi investitori su obavezni da pre prijave radova daju polisu osiguranja kojom se obezbeđuju svi koji žive u ukolini gradilišta u slučaju nastanka štete na objektima, kako bi ona bila namirena iz polise", rekao je Vesić nakon sastanka sa predstavnicima Udruženja osiguravača Srbije.

On je kazao da su vođeni konstruktivni razgovori o uslovima koje moraju da ispune investitori kako bi dobili validnu polisu.
 
"Dogovorili smo da vrednost polise bude najmanje 20 odsto od investicione vrednosti iz građevinske dozvole, ne više od 10 miliona evra, kako bismo pokrili sve moguće štete koje mogu nastati na gradilištu", naveo je.
Istakao je da prema zakonu ministarstvo ima obavezu da u roku od 30 dana donese sva podzakonska akta, a da se jedan od tih pravilnika tiče i definisanja kako će izgledati polisa osiguranja.
 
"Na ovaj način smo uradili veliku stvar da zaštitimo građane. Zakon je menjan kako bi oni bili bolje zaštićeni u ovim slučajevima. Imali smo nekoliko slučajeva kada je načinjena šteta u Beogradu da su građani uspeli da dobiju na sudu investitora, ali da nisu uspeli da naplate svoja potraživanja. Mi kao država zajedno sa osiguravajućim kućama dajemo doprinos kako bi građani bili zaštićeniji", rekao je Vesić.
 
Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović je istakao da će na vreme definisati buduće polise osiguranja odgovornosti investitora.
 
"Na bazi toga ćemo gotovo sigurno daleko više biti u koristi građana koji imaju bilo kakvih dodirnih tačaka sa budućim investitorima", naveo je.
 
Nada se da se u budućnosti neće ponavljati greške iz prethodnog perioda.
 
"Osiguravajuće kuće će preuzeti rizik. One će putem reosiguranja iz inostranstva pokrivati štetu, eventualno iz odgovornosti investitora građevinskih projekata", istakao je Jovanović.
  • Mana

    19.08.2023 07:24
    Polisa
    Ova polisa postoji vec godinama-izmislili su rupu na saksiji
  • A3

    19.08.2023 07:05
    Naljutiće se jarani
    Čudo da su već sada doneli taj zakon. Trebali su da sačekaju da investitori uzgred oštete i poruše još bar nekoliko stotina kuća.
  • Sole

    18.08.2023 18:42
    i ne samo to
    Moraju imati i polisu osiguranja da će objekat koji prave biti onakav kako piše u projektnoj dokumentaciji i da će takav ostati određeni broj godina, a ne da jedno piše u projektnoj dokumentaciji a oni naprave neki fuseraj (što je veoma čest slučaj kada država investira naše pare a izvođači su bliski SNSu).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.