Posledice povećanja akciza na gorivo: Poskupeće i sve ostalo

Vlada Srbije usvojila je povećanje akciza na gorivo za osam procenata koje će stupiti na snagu 1. oktobra.
Posledice povećanja akciza na gorivo: Poskupeće i sve ostalo
Foto: Pixabay
Ekonomisti najavljuju da će s većim cenama goriva poskupeti proizvodi i usluge - bukvalno sve, od špedicije i transporta do proizvoda na zelenim pijacama i u pekarama.
Zbog povećanja akciza na naftne derivate za osam odsto, od 1. oktobra litar dizela će, umesto 204 dinara koštati 210, a cena benzina će sa 189, porasti na 195 dinara, rekao je Nebojša Atanacković, stručnjak za energetiku.
Akcize kao vrsta poreza, svakako utiču na formiranje maloprodajnih cena akciznih artikala, a naftni derivati su sastavni element za određivanje cene gotovo svih proizvoda i usluga.
 
Ekonomisti za portal Nova.rs ističu da će poskupljenje goriva koje nam predstoji od 1. oktobra, sa sobom povući i mnoga druga poskupljenja.
 
"S poskupljenjem goriva, prvo poskupljuju transportne usluge, to je ‘broj jedan’. Špedicija, transport, saobraćajne usluge, to je prvo na udaru kada govorimo o poskupljenju nafte i naftnih derivata. Cena goriva utiče i na formiranje cena proizvoda široke potrošnje, a naravno, može da se odrazi i na cene na zelenoj pijaci, jer i proizvođači koriste gorivo da prevezu svoju robu", rekao je ekonomista Saša Đogović.
 
On je slikovito opisao da se s povećanjem cene goriva, stvara "domino efekat", usled koga dolazi do poskupljenja svega.
 
"Ono što bi država trebalo da uradi je da smanji svoj zahvat u strukturi cene nafte, da ga ne poveća u punom obimu. Na taj način bi se smanjio ili potpuno stornirao taj domino efekat povećanja cena u drugim delatnostima. Tako bi se onda smanjio i inflatorni tok, odnosno inflatorne tenzije", naveo je Đogović i dodao da se "protiv inflacije ne možemo boriti jednokratnim davanjem pomoći građanima".
 
Njegov stav je da bi država, umesto jednokratne pomoći građanima, taj novac trebalo da usmeri u produktivne investicije i subevencije poljoprivredi, da bi se, kako je rekao, na realnim osnovama gradila kupovna moć stanovništva.
 
"Ovako imamo stalnu trku, građanima se daje novac, povećava se novčana masa u opticaju čime se se ide na povećanje tražnje, a povećanje tražnje, vodi povećanju inflatornih tokova", istakao je Đogović.
Nikezić: Skuplje gorivo povećava inflaciju
 
Ekonomista i potpredsednik SSP-a Dušan Nikezić za Nova.rs takođe kaže da će zbog povećanja akciza za gorivo, u Srbiji poskupeti veliki broj proizvoda, te da sva ta poskupljenja vode ka povećanju inflacije.
 
"Veća akciza na gorivo će svakako izazvati dodatni rast cena u Srbiji, jer će se povećanje transportnih troškova ugraditi u povećanje cena velikog broja proizvoda. Ako znamo da nas na jesen očekuju i dodatna povećanja cena struje i gasa, koji će takođe uticati na rast cena, jasno je da će inflacija u Srbiji ostati jedna od najvećih u Evropi i svetu. Podsetiću vas da je godišnja infacija u Srbiji trenutno 12,5 odsto, dok je u ratom razorenoj Ukrajini 11,3, u evro zoni 5,3, u Rusiji 4,4, a u Americi samo 3,2 odsto. Upravo zato Stranka slobode i pravde već godinu i po dana insistira da se sprovedu konkretne mere za borbu protiv inflacije, koje uključuju zabranu štampanja novca, proveru strukture cena 100 osnovnih proizvoda, uvođenje poreza na ekstra profit i ulaganje u srpsku poljoprivredu i energetiku. Ova vlast očigledno nema ni znanja ni volje da ih sprovede i zato će građani u Srbiji sve teže živeti", naveo je Nikezić.
 
Osim povećanja akciza na gorivo, Vlada Srbije je u istom predlogu Zakona o akcizama usvojila povećanje akciza za duvanske prerađevine, alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, a zakon će biti na snazi već od 1. oktobra ove godine.
  • Zoka

    16.09.2023 17:11
    Akcize
    Blago nama sa našom Državom,kako će ovaj bedan narod izaći na kraj ?????
  • bogi

    08.09.2023 17:42
    ovo je
    planetarni bezobrazluk, gasenje vatre benzinom. Kao danas se secam da su pre desetak godina kada su digli akize rekli da to rade zato sto je cena goriva na stranom trzistu dostigla istorijski minimum pa da iskoriste priliku i dopune budzet uz obecanje da ce smanjiti akcize kada cena nafte bude ponovo porasla. I sta sada , kada je cena nafte na istorijskom maksimumu oni opet dizu akcize, naravno ne secam se da su ih ikada smanjili ako se neko seca neka me ispravi, inace objektivnosti radi pre dve nedelje sam se vratio iz Francuske, dizel je bio preko dva evra a u Nemackoj od 1,70 do 1,90 zavisi od pumpe
  • Rade -Škulj

    06.09.2023 18:46
    Samo bojkot na kupovinu proizvoda spašava ovaj jadan narod.Kupovati samo neophodno.Sad smo videli koliko se država brine za svoj narod,ovo je kraj.Živeće samo botovi,za ostale koga briga?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.