Grupa milionera traži od G20 da sklopi sporazum o povećanju poreza za superbogate

Grupa od skoro 300 milionera je u otvorenom pismu apelovala na G20, pre sastanka u Nju Delhiju, da sklopi sporazum o povećanju poreza za superbogate kako bi se sprečilo ekstremno bogatstvo.
Grupa milionera traži od G20 da sklopi sporazum o povećanju poreza za superbogate
Foto: Pixabay
U pismu, čiji su potpisnici Diznijeva naslednica Abigejl Dizni i umetnici Brajan Ino i Ričard Kertis, apeluje se na G20 da demonstrira istu globalnu saradnju koju je pokazala u osiguravanju da multinacionalne kompanije plaćaju minimalni nivo poreza kako bi se kolektivno dogovorile o oporezivanju bogatstva.
Uz duboke podele između članica G20, malo se očekuje od samita ovog vikenda, ali oni koji se zalažu za porez na bogatstvo rekli su da je vreme da lideri saslušaju javno mnjenje, piše Gardijan.
"Mnogo posla je već obavljeno. Postoji obilje predloga politike o oporezivanju bogatstva od nekih od vodećih svetskih ekonomista. Javnost to želi. Mi to želimo. Sada sve što nedostaje jeste politička volja da se to realizuje. Vreme je da je pronađete", navedeno je u pismu. 
 
U pismu, koje su organizovali Patriotski milioneri, Institut za političke studije, Earth 4 All, Millionaires for Humanity i Okfam, kaže se da bi veće oporezivanje bogatstva smanjilo "opasne nivoe nejednakosti".
 
Prema učesnicima kampanje, kombinovano bogatstvo onih sa više od 50 miliona dolara (40 miliona funti) imovine se više nego udvostručilo na 11,8 biliona dolara, a samo četiri centa na svaki dolar poreskog prihoda dolazi od poreza na bogatstvo.
 
Britanski ministar finansija Džeremi Hant nema planove za porez na bogatstvo, a ministarka finansija "vlade u senci" Rejčel Rivs prošle nedelje je rekla da ni nova laburistička vlada neće uvesti porez.
  • CISTAC

    06.09.2023 17:14
    Cim vidim ekipu "milionera" znam da nesto smrdi. A smrdi yo sto im se ne svidjjau ruski extra milioneri kao i kineeki koji popakp preuzimaju moc i dominaciju. Od ovih 300 milionera oko 70% su sektasi,mislite o tome. Uz to,i ovima milionerima i novima,kao i milijarderima,treba to sve malo pouzimati,da je narod pametan i rasporediti narodu,na primer gladnoj deci u africi dok im isisavaju dijamante,pa tako,za nase vrtice,decije bolnice i td...Nego,obavestite ih da im je uskoro ta G20 grupa izduvala,bice im pismo na nivou kao portiru doma kulture da su poslali,morace uskoro BRIKS da pitaju za sve,ako budu smeli
  • Superhik

    06.09.2023 08:52
    @SrBski
    Ja se u potpunosti slažem sa vama!
  • SrBski

    06.09.2023 08:10
    Robin Hud
    Gluposti! Treba pocecati akcize, takse i poreze na gorivo, cigarete i alkohol., da i obican narod vise placa, a ne samo bogati! Uzmi siromasnima i daj bogatima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.