Kompanija koja proizvodi lek za mršavljenje najvrednija u Evropi

Kompanija Novo Nordisk postala je najvrednija u Evropi posle lansiranja popularnog leka vegovi.
Kompanija koja proizvodi lek za mršavljenje najvrednija u Evropi
Foto: Pixabay
Time je zbacila sa trona francuski luksuzni konglomerat LVMH, pod čijim okriljem su Luj Viton, Kristijan Dior, Tifani.
Akcije kompanije su porasle kada je na tržištu predstavljen lek za mršavljenje, te je imala berzansku vrednost od 428 milijardi dolara, piše BBC.
Lek vegovi je sada dostupan u javnom zdravstvenom sistemu Velike Britanije, a ima ga i na privatnom tržištu.
 
Ovaj lek se koristi u tretmanu protiv gojaznosti i uzima se jednom nedeljno, a ljudi koji ga koriste kažu da misle da su već siti zbog čega jedu manje i tako gube na težini.
 
Međutim, stručnjaci upozoravaju da oni nisu brzo rešenje za višak kilograma niti zamena za zdravu ishranu i vežbanje, kao i da su ispitivanja pokazala da se korisnici često vraćaju na prvobitnu težinu posle prekida terapije.
 
Zbog nestašice ovih lekova u svetu, u britanski Nacionalni zdravstveni sistem stigle su ograničene zalihe, a iz kompanije kažu da će nastaviti da ograničavaju isporuke, iako će raditi na povećanju proizvodnje.
 
U Velikoj Britaniji pacijenti mogu da dobiju lek vegovi ukoliko imaju problem sa prekomernom težinom i zdravstvene probleme izazvane većom kilažom.
Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), skoro svaki treći odrasli Britanac je gojazan.
 
Prošlog meseca novo ispitivanje je pokazalo da lek vegovi smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Iako ovi nalazi treba dodatno da se provere, stručnjaci su se složili da su ovi rezultati potencijalno značajni.
  • Eva

    07.09.2023 05:40
    G
    Sad odjednom više nisu farmako mafija ili kako su ih zvali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.