Dobra vest: NBS nije povećala referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 6,50 odsto.
Dobra vest: NBS nije povećala referentnu kamatnu stopu
Foto: 021.rs
To je u ovoj godini treći "predah" u monetarnom zatezanju posle avgustovskog i majskog. 
Na nepromenjenim nivoima zadržane su i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto).
Odluku Izvršnog odbora o zadržavanju referentne kamatne stope na nepromenjenom nivou opredelio je nastavak popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, kao i uspostavljena opadajuća putanja domaće inflacije i njen očekivan povratak u granice cilja u horizontu monetarne politike, navodi se na sajtu Narodne banke Srbije.
 
Prilikom donošenja odluke uvažena je i činjenica da su u prethodnom periodu pooštravani monetarni uslovi i da je sada potrebno da se sagledaju puni efekti prethodnih podizanja osnovnih kamatnih stopa.
 
Ako proceni da je potrebno, Izvršni odbor ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike, navodi NBS.
  • Plaćač poreza

    07.09.2023 16:42
    Meni je poslednja rata kredita svakako blago povećana u odnosu na prethodnu. .
  • Vlada

    07.09.2023 13:03
    Dobra vest?
    Zavisi kako se gleda. Ovo može biti i dobra i loša vest. Povećanje ove kamate služi da se smanji inflacija. Inflacija se nije smanjiila. Inflacija je pogubna za privredu i standard građana.
  • Jackie O.

    07.09.2023 12:33
    Laž!
    Erste banka je pre tri dana povećala kamatnu stopu i ratu kredita za 200+ dinara. Sramota! U nastavku sadržaj email poruke koja mi je poslata:
    Mon, Sep 4, 3:06 PM (3 days ago)
    to me
    Poštovani/a,
    Kako biste bili u toku sa bitnim informacijama u vezi sa Vašim kreditom broj 005... u prilogu Vam dostavljamo obaveštenje o promeni kamatne stope i stanju kredita.
    Vaša Erste Banka



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.