Produženo ograničenje rasta poreskih obaveza za paušalce do kraja 2025.

Vlada Srbije produžila je do kraja 2025. primenu ograničenja povećanja poreske osnovice za paušalce, najviše od deset odsto godišnje, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.
Produženo ograničenje rasta poreskih obaveza za paušalce do kraja 2025.
Foto: Pixabay

Ta mera uvedena je, kako je navedeno, izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju koja je stupila na snagu 28. oktobra.

"Za mnoge od oko 120.000 paušalaca u Srbiji ovo predstavlja olakšanje za dalje poslovanje", rekla je šefica Jedinice za preduzetništvo i inovacije u NALED-u Irena Đorđević Šušić.
Dodala je da to predstavlja fiskalno rasterećenje preduzetnika paušalaca jer oni predstavljaju značajan deo privrede.
 
Još jedna značajna novina je, kako je navela, umanjenje osnovice za početnike u poslovanju i to za 50 odsto, dok je do sada umanjenje iznosilo samo 20 odsto.
 
Đorđević Šušić je rekla da ograničenje od deset odsto rasta poreza neće važiti ako preduzetnik paušalac promeni šifru delatnosti, opštinu ili mesto na kojem je registrovan, osim u slučaju promene opština unutar istog grada.
 
Istakla je da postoji prostor za dodatno unapređenje tih oblasti kroz uvođenje konsolidovane uplate poreza i doprinosa na jedan, umesto na četiri uplatna računa, omogućavanje preduzetnicima paušalcima koji pređu limit od šest miliona da se opredele za režim isplate lične zarade, putem aplikacije Poreske uprave, kao i kod povećanja granice prihoda koju paušalac može da ostvari, a da ostane u paušalnom režimu oporezivanja.
  • Gordana Radović

    30.10.2023 07:52
    Bravo
    Svaka čast na obaveštenju i objašnjenju, mada, ništa ne kapiram. Znam da zanatlije masovno gase firme i prelaze u sivu zonu.
  • Darkness

    29.10.2023 18:25
    @obućar
    Pređi na stvarno utvrđenu osnovicu ako ti je ovo puno. Svi koji su ispod 5.000.000 prihoda ovo nije sistem obračuna za njih, a oni kojima je prihod u ovom rangu nije problem ni da im dignu osnovicu 30%.
  • ZokiNS

    29.10.2023 17:52
    Stavka od 10%
    Ono o cemu ovaj nemusti clanak prica je da maksimalni rast na sledecu godinu ne sme da predje 10%. Posto su izbori ove godine, odlozili su gasenje te stavke na sledecu. Nasi divljacki beogradski upravnici, ce se uzdrzati... malo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.