Svetska banka: Sukob na Bliskom istoku može dovesti do skoka cena sirovina

Rizik od širenja rata Izraela i Hamasa na region Bliskog istoka mogao bi da dovede do još većeg porasta cena nafte i do poskupljenja drugih sirovina i poljoprivrednih proizvoda, ukazuje Svetska banka.
Svetska banka: Sukob na Bliskom istoku može dovesti do skoka cena sirovina
Foto: Pixabay

Nafta je za tri nedelje tog rata poskupela šest odsto.

"Sukob na Bliskom istoku dodaje uticaj ruske invazije na Ukrajinu koja je izazvala najveći šok na tržištu sirovina od 1970-ih", podsetio je glavni ekonomista Svetske banke Indermit Gil.
"Oni koji odlučuju o politici treba da paze. Ako se pojača sukob (Izraela i Hamasa), svetska privreda će morati da se suoče sa duplim energetskim šokom", upozorio je on.
 
U slučaju ograničenog uticaja rata, cena nafte bi mogla da poraste za tri do 13 odsto, na 93-102 dolara, u srednje opasnom scenariju nafta bi mogla da dostigne cenu u rasponu između 109 i 121 dolar.
 
U najgorem scenariju nafta bi dostigla cenu između 140 i 157 dolara, što bi potencijalno bilo više od apsolutnog rekorda od 147,50 dolara 2008. godine.
  • Q

    31.10.2023 11:21
    dinar vec godinama nema vrednost devalvacija i stize inflacija koju cemo tek da osetimo.a ako hezbolah krene u rat ode gorivo na 5e :)
  • B

    31.10.2023 09:26
    Ab ovo
    Da li je posustajanje svetske privrede izazvalo ove ratove, ili su ovi ratovi izazvali posustajanje privrede ...
  • Limanac

    30.10.2023 15:19
    Zna se....
    Ti ljudi znaju da ce barel naglo skociti, pitanje je vremena kada i koliko, ovde u srbiji dinar vise nema nikakvu vrednost, oseti se inflacija na svakom koraku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.