Stiže nova godina: Šta će biti sa cenama nekretnina u 2024?

U Srbiji se nekretnine sve manje kupuju, a stručnjaci ni sledeće godine ne očekuju značajniju promenu.
Stiže nova godina: Šta će biti sa cenama nekretnina u 2024?
Foto: 021.rs (ilustracija)
Oporavak se očekuje polovinom sledeće godine, a rast tržišta tek 2025. Međutim, ne i drastičan pad cena nekretnina.
 
Nebojša Nešovanović, stariji direktor i rukovodilac procene u CBRE, kaže za Bloomberg Adriju da je Evropa na dnu tržišnog ciklusa i da svi očekuju oporavak već od sredine godine ili na jesen 2024. godine.
"Inflacija u Evropi je pod kontrolom i možemo očekivati da počne da raste pritisak na centralne banke da menjaju monetarne politike, tako da je opšte uverenje da će do promena monetarnih politika doći već sredinom sledeće godine. Ukoliko se to desi, bez nekog novog 'crnog labuda', možemo da očekujemo da naše tržište nekretnina krene da ubrzava od jeseni sledeće godine", smatra on.
To bi značilo da će period pred nama predstavljati dno tržišnog ciklusa kada je najbolje kupiti nekretninu, jer ćete, kako kaže, imati najviše prostora za pregovore sa prodavcima. 
 
U tom periodu se ne očekuje značajan pad cena, već pre smanjeni obim trgovanja, to jest manje transakcija.
 
Pri tome će, navodi, veći broj transakcija biti neka vrsta "soft distresseda", prometa gde su prodavci primorani da prodaju u kraćem vremenskom periodu i samim tim prinuđeni da spuste cenu. 
 
Zbog većeg broja takvih transakcija možda statistika pokaže niže prosečne cene, odnosno pad cena, s tim što u CBRE očekuju da će najveći broj projekata imati stabilne cene u narednih 12 meseci i takva statistika neće realno predstavljati tržište.
 
Tek u 2025. godini, kako kaže, očekuju dalji rast tražnje i povećanje broja transakcija. Da li će to rezultirati daljim rastom cena, zavisiće od ponude.
 
Građevinske dozvole 2023.
 
"U prethodnih nekoliko meseci dosta projekata koje pratimo dobilo je građevinske dozvole i možemo očekivati povećanu ponudu stanova tokom 2024. Nadamo se da će tako uvećana ponuda biti dovoljna da nam cene ostanu stabilne u naredne dve godine", smatra Nešovanović.
 
Na duži rok, ističe, neophodno je rešavanje nekoliko sistemskih problema da bi se cene nekretnina držale pod kontrolom. 
 
U suprotnom, imaćemo disbalans i negativnu spiralu između kretanja na tržištu stanova, tj. cena stanova i demografskih kretanja, odnosno pada populacije, koja se na dugi rok mora završiti loše.
Prema proceni Katarine Lazarević, agentkinje za nekretnine, promet je opao između 30 i 50 odsto.
 
"Sledeće godine ništa ne može da se promeni drastično. Tek kada budu smanjene kamatne stope na stambene kredite i kad budemo bolje živeli, možda će se situacija promeniti. Ovako kako trenutno stoje stvari, situacija može da ide samo nizbrdo", kaže Lazarević.
 
Međutim, cene novosagrađenih stanova ne padaju, dok se stanovi u starogradnji prodaju jeftinije nego ranije. 
 
Lazarević nije mogla da precizira za koliko procenata su pale cene, ali primećuje da se prodavci i kupci mnogo lakše i brže dogovaraju.
  • bb

    10.01.2024 20:13
    samo kupujte
    nekretnine.... cena ce biti sve veca. standard gradjana je sve veci.
  • Jovan

    25.12.2023 11:39
    Lažne cene u oglasima
    Ako će razni graditelji iz svog džepa vaditi pare za završe započete zgrade i ako agenti za nekretenine misle da se prekvalifikuju i bave se nečim drugim, onda cene neće padati. Kome je do trgovine i prometa spušta cenu 30-50%.
  • Stevica

    25.12.2023 07:43
    Pad kamata
    Ne bih davao prognoze za cene nekretnina u narednoj godini, ali u tekstu sagovornici navode da ce centralne banke spustiti kamate pa ce se ziveti bolje. To su totalne besmislice jer uvek kroz istoriju kamate se spustaju kada nastupi ekonomska kriza, sto znaci da posle spustanja sledi talas otpustanja radnika i recesija. Nema krize dok god kamate ne odu dole. Tek tada, kada prodaja nejretnina padne ne 30 vec 80-90%, mozemo prognozirati sta ce biti sa cenama. Do jeseni ce zavrsiti izbori u SAD i tada ce biti sve karte otvorene, do tada vestacka koma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.