Procenjen rast BDP-a u ovoj godini 2,5 odsto

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji u ovoj godini iznosiće 2,5 odsto u odnosu na 2022. godinu, procena je Republičkog zavoda za statistiku.
Procenjen rast BDP-a u ovoj godini 2,5 odsto
Foto: Pixabay
Bruto investicije u osnovna sredstva u 2023. godini, merene stopama realnog rasta, imaće povećanje od 3,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
 
Poljoprivredna proizvodnja ostvarila je u ovoj godini rast fizičkog obima od devet odsto.
Rast industrijske proizvodnje iznosiće 2,4 odsto, a prerađivačke industrije 0,5 odsto.
 
Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u 2023. godini beleži realni rast od 8,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.
Promet u trgovini na malo ostvario je realni pad od 1,8 odsto, dok je promet u trgovini na veliko nominalno manji za jedan odsto.
 
Spoljnotrgovinska robna razmena, u evrima, u 2023. godini, u odnosu na 2022. ostvariće rast izvoza za četiri odsto i pad uvoza za šest odsto.
 
U okviru sektora Usluge smeštaja i ishrane u 2023. godini procenjen je realni rast ugostiteljstva od 8,8 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 1,9 odsto.
 
Prosečne zarade bez poreza i doprinosa u 2023. godini, u odnosu na prethodnu godinu, nominalno su veće za 15 odsto, a realno za 2,6 odsto.
 
Procenjena godišnja stopa inflacije iznosi 7,6 odsto, navodi RZS.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.