Uslovno zeleno svetlo EU za plan pomoći Balkanu: Od Srbije se traži uslov više

Članice EU spremne su da daju zeleno svetlo za plan ekonomskog rasta za Zapadni Balkan, ali da napredak u vladavini prava i usklađenost sa spoljnom politikom EU budu uslovi za korišćenje novca.
Uslovno zeleno svetlo EU za plan pomoći Balkanu: Od Srbije se traži uslov više
Foto: Pixabay
U slučaju Srbije, dodatni uslov za korišćenje sredstava iz plana od šest milijardi evra koji je u novembru predložila Evropska komisija je i primena sporazuma o normalizaciji sa Prištinom, objavio je RTS.
 
"Zemlje članice načelno podržavaju predloženi koncept i iznos plana, ali insistiraju na čvrstim uslovima. Zemlje regiona koje ne napreduju ili nazaduju u vladavini prava ne mogu da računaju na dodatna sredstva. Isto važi i za usklađenost sa spoljnom politikom EU“, naveli su diplomatski izvori.
 
 
Članice su već započele internu raspravu o odobravanju plana za Zapadni Balkan.
 
Konačna odluka bi mogla da bude doneta u februaru, ako do tada bude postignut dogovor o rebalansu budžeta EU, koji je odložen zbog veta Mađarske na finansijsku pomoć Ukrajini.
Belgija, kao predsedavajuća EU, želi da debata o planu za Balkan i razgovori o tome sa Evropskim parlamentom budu završeni pre evropskih izbora u junu, kako primena plana ne bi morala da čeka na formiranje nove evropske administracije, navode izvori u Evropskom savetu.
 
Plan za rast Zapadnog Balkana vredan je šest milijardi evra, od čega su dve milijarde nepovratna sredstva.
 
Reč je o dodatnim, novim sredstvima u odnosu na predpristupne IPA fondove koje Srbija i druge zemlje kandidati već imaju na raspolaganju.
 
Plan Evropske komisije podrazumeva i postepenu integraciju privreda Zapadnog Balkana u sedam sektora zajedničkog tržišta EU već tokom faze pristupanja.
 
Primenom plana Srbija bi, okvirno, mogla da udvostruči iznos bespovratnih sredstava, koji je trenutno na nivou od oko 200 miliona evra godišnje, ali diplomatski izvori navode da bi postavljeni uslovi, koji već usporavaju pregovore Srbije o članstvu, mogli da utiču i na korišćenje sredstava iz budućeg fonda za rast.
  • 2 milijarde evra

    14.01.2024 15:14
    za priznanje nezavisnosti Kos
    Ovo je smešno ! Nude bednih 2 milijarde evra za priznanje nezavisnosti Kosova ? Prvo, da nude celu EU u zamenu za odricanje pd Kosova, ne dolazi u obzir, a kamo li za te sitne pare !
    Srbija će da se učlani u BRIKS, oni poštuju naš teritorijalni integritet, a i imaju mnogo više para od EU koja više nije zanimljiva nikom.
  • Gerila

    14.01.2024 10:27
    EU.
    I za vreme Miloševića i ovoga najstrašnije su unutrašnje sankcije kojima nas truju.Tačno da nigde nema ručka za džabe ali ako plaćam bar da jedem kao čovek a ne Kinesku splačinu hoćemo da živimo evropski a ne kinesko ruski .Sve se plašim da ovi koji nam morališu jedu i piju kinesku hranu i buđavu salamu ,21 vek a još glup narod
  • Mile

    14.01.2024 08:56
    @Igor Nemačka
    Jeste, 20.000 kuću a stan za 15.000. Dođi lepo kući pa kupi sve to. U mestima gde je cena kuće 20.000 nema posla nikakvog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.