Pad proizvodnje meda - za sve je kriv azijski stršljen koji ubija pčele u Evropi

Italijanski poslanici u Evropskom parlamentu pozvali su Evropsku komisiju da se obračuna sa azijskim stršljenima, koji se šire u nekim zemljama EU i ubijaju pčele.
Pad proizvodnje meda - za sve je kriv azijski stršljen koji ubija pčele u Evropi
Foto: Pixabay
Žutonogi stršljeni, poreklom iz jugoistočne Azije, prvi put su identifikovani na kontinentu pre dve decenije. Stigli su u Francusku pre nego što su se proširili na Španiju, Belgiju, Holandiju, Portugal i Italiju, gde su nakon dolaska 2012. godine izazvali pustoš.  
 
Takođe je došlo do naglog porasta uočenih invazivnih vrsta u Velikoj Britaniji prošle godine.
Pčele su od vitalnog značaja za proizvodnju meda i održavanje zdravog ekosistema, prenosi "Gardijan".
 
Jedanaest evropskih poslanika iz desničarske Forca Italia zatražilo je od Komisije da osmisli "specifične mere za borbu protiv širenja insekata kroz sisteme kontrole finansiranja sredstvima EU".
Azijski stršljen je "proždrljivi grabljivac" sa kapacitetom da ubije do 30 pčela dnevno, rekao je evropski poslanik Salvatore De Meo za Il Mesađero.
 
"Od 2004. godine to je izazvalo značajan pad populacije pčela u nekim zemljama EU. Ova pojava ugrožava tradicionalne oprašivače, posebno medonosne pčele od kojih zavisi proizvodnja visokokvalitetnog italijanskog meda, i rizikuje da ošteti naš biodiverzitet", rekao je on.
 
Veruje se da su azijski stršljeni, poznati i kao vespa velutina, u Evropu ušli preko luke Bordo 2004. godine u kontejneru sa grnčarijom uvezenom iz Kine. Ovaj fenomen košta francusku privredu 30,8 miliona evra godišnje, dok su insekti izazvali pad proizvodnje meda u Portugalu za 35 odsto poslednjih godina.
 
U Italiji su insekti prvi put identifikovani u Liguriji pre nego što su se proširili na Pijemont, Toskanu i, nedavno, Emiliju-Romanju i Veneto.
 
Nejasno je koliko je azijski stršljen do sada koštao proizvodnju meda na nacionalnom nivou, ali gubici u Liguriji procenjeni su na 50 odsto, dok pčelari u Toskani i Venetu dižu uzbunu.
 
Kako ih prepoznati?
 
Azijski stršljeni nešto su manji od evropskog stršljena. Imaju tamnosmeđi grudni koš, noge sa žutim vrhovima, crnu glavu i narandžasto lice.
 
Međutim, potencijalno najizrazitija karakteristika azijskog stršljena je njegov abdomen, koji je tamnosmeđe boje pri čemu je četvrti segment gotovo potpuno narandžast.
Predsednik udruženja pčelara u Venetu Mikele Meridio kaže da je zabrinut zbog ponašanja ovog insekta.
 
"Orijentalni stršljen može da napadne jednu košnicu, dok azijski stršljen napada nekoliko košnica istovremeno. One ubijaju pčele neverovatnom brzinom, raskomadajući ih i vraćajući ostatke nazad u svoja gnezda da nahrane svoje mlade", rekao je Meridio.
  • Osim strsljena

    17.01.2024 10:13
    Strsljen je opasnost, ali zanemarujemo stetu koju cine ljudi koji prskaju bez dogovora s pcelarima.
  • sunj

    17.01.2024 10:00
    Zato je bio dobar put svile - dok se karavani iz Kine dovuku do Evrope, svi štetočini će uginuti, a sada je sve prebrzo.
  • Dragan

    17.01.2024 07:30
    Ui
    Jedan stručnjak za med je rekao da prolećne temperature zimi dezorjentišu pčele i da mogi sve pčele u košnici uginuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.