NBS: Prodate osmogodišnje dinarske obveznice Srbije za 63 milijarde dinara

Na aukciji u četvrtak prodate su osmogodišnje državne dinarske obveznice Srbije za rekordnih 63,15 milijardi dinara, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
NBS: Prodate osmogodišnje dinarske obveznice Srbije za 63 milijarde dinara
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Ovaj rezultat je najbolji način da se iskaže poverenje u Srbiju kroz ulaganje i ujedno govori glasnije od bilo koje druge komunikacije. Raduje me ogromna tražnja investitora za hartijama države Srbije koje su denominovane u  domaćoj valuti, jer ona, pored njihove podrške makroekonomskoj održivosti naše zemlje, predstavlja i potvrdu visokog stepena poverenja u relativnu stabilnost srpskog dinara", ocenila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.
 
Srbija je, kako je navedeno, u četvrtak na domaćem tržištu realizovala drugo reotvaranje (ukupno treću emisiju, nakon inicijalne koja je održana 23. oktobra 2023. godine) osmogodišnjih dinarskih obveznica, čije je dospeće 2031. godine.
Zahvaljujući rekordnoj tražnji investitora, vrednost prodatih državnih obveznica je 63,15 milijardi dinara, što je najviše do sada po jednoj emisiji.
 
Ovom aukcijom, nakon tri primarne prodaje, gotovo u potpunosti je realizovana celokupna vrednost emisije repernih osmogodišnjih obveznica jer  vrednost emisije iznosi 110 milijardi dinara.
Nakon tri aukcije, prodato je 105,6 milijardi dinara ili 96 odsto nominalne vrednosti tih obveznica.
 
Na ovoj aukciji obveznice su emitovane po stopi prinosa od 6,15 odsto, što je 15 baznih poena (0,15 procentnih poena) niže od stope koja je ostvarena na prethodnoj aukciji iz decembra, a za 24 bazna poena povoljnije od stope ostvarene prilikom inicijalne emisije, krajem oktobra 2023. godine.
 
"Smanjenje stope prinosa iz aukcije u aukciju, naročito u ambijentu globalno povišenih kamatnih stopa, još jedan je pokazatelj velike zainteresovanosti investitora za ulaganje u dinarske obveznice Srbije i odražava njihovu spremnost za investiranjem i po uslovima koji su povoljniji za Srbiju kao emitenta", navela je NBS.
 
Za kupovinu dinarskih obveznica bilo je zainteresovano 20 različitih investitora.

Teme

nbs
  • Sale

    20.01.2024 09:31
    533 miliona evra taman za nacionalni stadion! A državni dug raste li, raste. 35 milijardi evra i uskoro novi zajam od 2 milijarde za budžet, pa 4 za metro, pa 16 milijardi za EXPO... veseli se srpski rode!!!
  • SDK

    19.01.2024 21:02
    Ukidanje SDK (Dinkić) prvo i najveće ludilo. Sve ostalo su samo teške posledice.
  • Privreda Nick

    19.01.2024 17:23
    20 investotora
    Investitori su banke, a novac je od privrede. Ukidanjem SDK, naterali su privredu da novac drži u bankama, bez kamate, uz visoke provizije. A banke zarađuju od "države".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.