MMF: Rat Izraela i Hamasa i napadi Huta prete svetskoj privredi

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva je upozorila da svetsku privredu ugrožavaju rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i napadi pobunjenika Huti na brodove kod Jemena.
Rat u Pojasu Gaze je naštetio privredi na Bliskom istoku i u Severnoj Africi, rekla je Georgijeva na Svetskom samitu vlada 2024 u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
 
"Najviše strahujem zbog trajanja tog sukoba, jer ako se nastavi postoji rizik većeg prelivanja", rekla je ona na godišnjem skupu koji do srede u Emiratima okuplja poslovni i politički svet.
Konferencija UN za trgovinu i razvoj (Unctad) je krajem januara upozorila da je obim teretnog saobraćaja kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u prethodna dva meseca.
 
"Ukoliko se prošire neprijateljstva, to bi moglo da bude problematičnije za ceo svet", rekla je Georgijeva.
Dok traje rat Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze rastu strahovanja od regionalne eskalacije tog sukoba Izraela kojeg podržavaju SAD i grupa bliskih Iranu koje u Libiji, Siriji, Iraku i Jemenu.
 
Predsednik Svetske banke Adžej Banga je rekao da su ratovi u Gazi i Ukrajini i napadi u Crvenom moru među najvećim izazovima o kojima treba misliti kada se govori o svetskim ekonomskim prognozama.
 
"Kada dodate te promenljive na to što se već pokazuje da će verovatno biti najniža stopa rasta u poslednjih 55 godina, to mora pažljivo da se prati", rekao je šef svetske Banke na sastanku u Dubaiju.

Teme

MMF
  • Petroljub

    12.02.2024 18:13
    Kako da ne, zbog rata u Ukrajini poskupeo parking u Novom Pazaru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Bernar Arno najbogatiji na svetu

Francuski biznismen Bernar Arno, koji ima kontrolni paket akcija u holdingu LVMH, vodećem svetskom proizvođaču luksuzne robe, nalazi se na prvom mestu na rang listi najbogatijih ljudi sveta.