Ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite: Koliko je građanima olakšano isplaćivanje?

Privremeno ograničene kamatne stope na stambene kredite donele su olakšanje mnogim građanima koji su se zadužili u evrima.
Ograničenje kamatnih stopa na stambene kredite: Koliko je građanima olakšano isplaćivanje?
Foto: 021.rs
Stručnjaci smatraju da je ta mera Narodne banke Srbije doneta u septembru prošle godine, a koja će važiti do kraja 2024, spasila mnoge građane kojima bi mesečne rate za otplatu kredita, inače, bile mnogo veće, piše Euronews Srbija.
 
Odluka o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite fizičkim licima, kojom je ograničena kamatna stopa za dužnike koji su korisnici prvog stambenog kredita s promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra, znači da dužnici tokom cele ove godine mogu da budu mirni.
Tim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa 15 meseci, počev od oktobra prošle godine do kraja 2024.
 
To znači da kod stambenih kredita koji su odobreni zaključno sa 30. julom 2022. godine, kamatna stopa ne može biti viša od 4,08 odsto, do 31. decembra 2024. godine, ukoliko klijent trenutno otplaćuje kredit po promenljivoj kamatnoj stopi.
Tako je dužnicima mesečna rata od oktobra prošle godine umanjena od 10 do više od 25 odsto.
 
Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije kaže za Euronews Srbija da je ta mera NBS spasila mnoge građane velikih problema u otplati i njihovu kupovnu moć.
 
"Cele godine će ostati iste rate na kredite indeksirane u evrima na tih 4,08 odsto. Kako je bilo prethodnih nekoliko meseci, tako će biti cele ove godine", rekao je Grubišić.
 
Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva" kaže za Euronews Srbija da odluka NBS znači da su dužnici zaštićeni do kraja godine od rasta kamata.
 
"Uglavnom, dužnici su do kraja ove godine mirni, šta će da bude sledeće godine – videćemo", rekao je Gavrilović.
 
U odluci NBS se navodi da je kamatna stopa ograničena samo u smislu njenog daljeg rasta, dok će banke u slučaju da dođe do snižavanja promenljivih kamatnih stopa biti u obavezi da usklade iznos rate u skladu sa zaključenim ugovorom o stambenom kreditu.
 
Sagovornici Euronews Srbija smatraju da je nemoguće da euribor toliko padne, pa da se dodatno umanje mesečne rate.
 
Pad kamatnih stopa od polovine 2024?
 
Evropska centralna banka odlučila je nedavno, na prvom sastanku o monetarnoj politici u 2024. godini, da treći put zaredom zadrži tri ključne kamatne stope nepromenjene. 
 
Svako ranije povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke dodatno je uticalo na porast kredita vezanih za euribor, odnosno na poskupljenje mesečnih rata za otplatu stambenog kredita.
 
Tako je povećanje vrednosti euribora mesecima stvaralo probleme onima koji su uzeli stambeni kredit sa varijabilnom kamatnom stopom.
 
Grubišić kaže da je rast euribora počeo od februara, marta 2022. jer su kamatne stope počele da se povećavaju u borbi protiv inflacije.
 
"Za godinu, godinu i po dana kamatna stopa je skočila praktično za 3 ili 3,5 odsto. Euribor je bio blizu nule, a onda je rasla kamatna stopa za 0,25 ili za 0,50, pa se to sabiralo, što znači da su klijenti u zavisnosti od trenutka kada su se zadužili, dobili kamatu veću za 3,5 odsto i značajno su skočile rate", rekao je Grubišić.
 
On kaže da ne može da se predvidi šta će biti sa mesečnim ratama u 2025. godini i da treba sačekati kraj ove godine da bi se videlo kolika će biti vrednost euribora.
 
"Euribor može da krene ozbiljno da pada i da se ta mera NBS ukine, ali može i da izostane njegov ozbiljniji pad pa da se ta mera produži. To je sad u domenu nagađanja. Treba sačekati drugu polovinu ove godine i videti kako će stvari izgledati", rekao je Grubišić.
Kako je nedavno saopšteno, Evropska centralna banka dobiće do juna ključne podatke za odluku o prvom u mogućem nizu smanjenja kamatnih stopa u evrozoni, a profesor Grubišić navodi da će biti dobra vest ako kamatne stope počnu da padaju.
 
"To svi željno očekujemo i to se očekuje negde od polovine ove godine", rekao je Grubišić.
 
Navodeći da euribor sada miruje, Gavrilović kaže da će mesečne rate na stambene kredite ostati iste tokom ove godine jer se ne očekuje njegov drastičan pad.  
 
"U zavisnosti od iznosa podignutog kredita, od trenutka kada je uzet kredit, da li je podignut skoro ili pre 10 godina, na koji rok je podignut, privremeno ograničenje kamatne stope na stambene kredite dovelo je do toga da je tu bilo i dobrih smanjenja rata i to 20 ili 25 odsto na mesečnu ratu", rekao je Gavrilović.
 • Medaaaa

  16.02.2024 17:48
  Kokice
  Biće veselo kada ta mera prodje i sve se vrati na staro! Spremite kokice i gledajte kako ce biti veselo svima onima koji su dizali silne kredite po visokim kam.stopama i kupovali stanove po previsokim cenama,pre svega kao investiciju. Mnogi su tada pomislili - Rusi ce doveka dolaziti, sad cu da kupim,pa da im izdajem stan od 50kv za 900e!
 • @Kosta

  16.02.2024 14:04
  Gde je to u Srbiji 11% kamata na stambeni kredit? Da li si ti spreman da mi daš evre sa 2% kamate godišnje, odmah da se dogovorimo?
 • Kosta

  16.02.2024 11:29
  @Pera
  alo ti.kao iz Sibira da si dišao ili radiš za neku banku. U Srbiji potpišeš da uzimaš kredit 20.000evra, za to obavezno daš učešće 20% 4.000e, dobiješ od banke 16.000evra i na kraju za tih 16.000evra platiš 40.000 evra! Naravno da banka treba da zaradi, ali ne ovako zelenaški. Zato su uništili i prodali sve domaće banke da bi mogli da zelenaše.
  Kolika je kamata na stambeni kredit u Nemačkoj, a kolika u Srbiji, u obe zemlje se obračunava u evrima bando!
  U Nemačkoj 2% u Srbiji 11%

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta sa cenom struje i gasa?

Mada tokom prolazećeg zimskog perioda gotovo da nije bilo hladnijih dana, time ni velikog utroška struje, odnosno gasa, ovih dana mnogo se priča o ceni najvažnijih energenata.

FAO: Prvo poskupljenje hrane za sedam meseci

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je da su svetske cene hrane porasle u martu za 1,1 odsto, što je prvo poskupljenje hrane u proteklih sedam meseci.