Evropska komisija potvrdila: Uskoro potpisivanje memoranduma o strateškim sirovinama sa Srbijom

Srbija i Evropska komisija potpisale su u septembru Pismo o namerama za uspostavljanje strateškog partnerstva u oblasti lanaca vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila.
Evropska komisija potvrdila: Uskoro potpisivanje memoranduma o strateškim sirovinama sa Srbijom
Foto: Pixabay
To uključuje materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. 
 
Iako su pismo potpisali izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, javnost je od tada uskraćena za sam sadržaj Pisma.
Na pitanje Nove ekonomije da li su projekti za kopanje litijuma u ​​Srbiji potencijalno uključeni u ovo (još neozvaničeno) strateško partnerstvo, iz Evropske komisije su odgovorili: "Da, isto kao o projektima ekstrakcije bilo kojih drugih sirovina", kao i da se nadaju da će ovo partnerstvo o kritičnim sirovinama biti spremno za potpisivanje "relativno brzo". 
 
Na pitanje da li je nakon potpisivanja Pisma o namerama došlo do bilo kakvog daljeg razvoja strateškog partnerstva (da li je bilo sastanaka, potpisivanja još nekih dokumenata), Evropska komisija navodi da na osnovu Pisma o namerama predlaže uspostavljanje Memoranduma o razumevanju, kojim će se tek uspostavljati strateško partnerstvo u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.
Nova ekonomija podseća da je prema jednoj od projekcija Evropske unije, Srbija bi potencijalno mogla da do 2030. godine zadovolji tri odsto potreba EU za prerađenim litijumom.
 
EK odgovara i da je nastavila diskusije sa Srbijom o ovoj temi, kao i da trenutno vodi razgovore sa Savetom Evropske unije o dobijanju mandata da uđe u partnerstvo sa Srbijom, te da se nada da će uskoro strateško partnerstvo biti spremno za potpisivanje.
 
Pismo o namerama, navodi EK, predstavlja važan korak ka stvaranju održivog i konkurentnog ekosistema e-mobilnosti u Srbiji.
 
Zelena i digitalna tranzicija koja je u toku "odrediće sudbinu Evropske unije, Srbije i svih privreda širom sveta do kraja veka", naglašavaju u Evropskoj komisiji.
 
"Zadovoljstvo nam je što je Srbija posvećena tome da iskoristi svoj ogroman potencijal u transformaciji svetske ekonomije", navodi se u odgovoru.
 
EK ocenjuje i da će ulaganja u sirovine, baterije i e-mobilnost podstaći ekonomski razvoj i pomoći Srbiji da ostvari svoju društvenu agendu stvaranjem rasta i čistih, dobro plaćenih radnih mesta.
 
Na pitanje Nove ekonomije da li starteško partnerstvo uključuje razvoj projekata za kopanje litijuma, EK odgovara da generalno njihova strateška partnerstva pružaju okvir za saradnju u lancu vrednosti za čitav niz sirovina i da se "memorandumi o razumevanju ne odnose na konkretne projekte ili sirovine".
 
Dodatno, na pitanje da li je projekat (ili projekti) ekstrakcije litijuma u Srbiji nešto o čemu bi moglo da se diskutuje pod okriljem strateškog partnerstva EK odgovora: "Da, kao i projekti ekstrakcije bilo koje druge sirovine".
Nova ekonomija se u vezi sa Pismom o namerama Evropskoj komisiji obratila u nekoliko navrata krajem prošle i početkom ove godine, a u januaru je za opvaj medij potvrđeno da je Pismo potpisano i da su se strane (Srbija i EK) saglasile da uspostave radnu grupu koju će činiti viši zvaničnici iz EU i Srbije, a kako bi se identifikovala lista zajedničnih aktivnosti (projekata) koje će biti suština partnerstva dve strane.
 
U međuvremenu je i tekst pisma o namerama objavljen na sajtu Evropske komisije, a koje možete pročitati i na sajtu Nove ekonomije OVDE.
  • cokanj

    10.04.2024 05:24
    ?
    Jasno što oskar može da krade izbore.
  • Goran

    10.04.2024 02:51
    Zaboravite na bilo kakvo kopanje po srbiji. Narocito litijum
  • Priroda

    09.04.2024 10:48
    Deponija
    Prodata država.
    Eto šta ćemo postati , evropska deponija svega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.