Nove akcize od 1. maja: Kod cene goriva sve moguće, ali ćemo sigurno piti skuplju kafu

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto.
Nove akcize od 1. maja: Kod cene goriva sve moguće, ali ćemo sigurno piti skuplju kafu
Foto: 021.rs
Niko još ne može da kaže koliko ćemo skuplje da se vozimo ili koliko će više para morati da izdvoje ljubitelji kafe.
 
Nova akciza sa PDV-om na gorivo biće veća od 4,5 do 5,7 dinara, ali to ne znači da će za toliko poskupeti i gorivo, piše RTS
Vozače bi najviše obradovalo kada bi se ponovila situacija iz oktobra prošle godine, kada je poslednji put usklađivana akciza.
 
"Cena dizela je bila 214 dinara i ostala je 214. Cena benzina je čak pala, akciza je povećana. Zato što su drugi parametri tome doprineli", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.
Dok su kod goriva mogući svi scenariji, vrlo je verovatno da ćemo piti skuplju kafu i to ne samo zbog akcize.
 
"Ovo povećanje akciza će u narednom periodu sigurno rezultirati daljim rastom cena kafe, imajući u vidu da proizvođači, odnosno prodavci kafe, imaju trenutno jako male marže i nije realno očekivati da će oni da smanje svoju zaradu", kaže za RTS dr Duško Bodroža sa Instituta ekonomskih nauka.
 
Nema dileme da će sada, a i ubuduće, poskupljivati duvan i duvanski proizvodi. Sa prosečnom cenom od oko tri evra po paklici, cigarete u Srbiji su i dalje najjeftinije, iako je učešće akciza u ceni 61 odsto, a sa PDV-om, čak 77 procenata.
 
Za oko 20 do 30 dinara, zavisno od zapremine i jačine alkohola, poskupeće i rakije.
 
"Akciza nije samo na alkohol, nego i na gorivo, znači skuplje gorivo, mnogi drugi troškovi. Na primer, prošla godina je bila izuzetno loša po pitanju voćnih prinosa i to je značajno uticalo. Tako da kada se mnogo tih sitnih uvećanja sakupi, to će sigurno dovesti do nekog uvećanja cena", navodi Ivan Bogdanović iz kompanije "Sokolova rakija".
 
Oko 10 odsto ukupnih javnih prihoda država ubira upravo od akciza. To je više od evropskog proseka, ali ne zbog visine akciza već zbog veće potrošnje akciznih proizvoda kod nas.
  • Lara

    30.04.2024 12:17
    Oduzeli su nam dostojanstvo, sad mogu i sve ostalo. Banda neopevana.
  • Dragan Z

    29.04.2024 10:50
    na račun kuće moliću vas...
    @ U stvari
    Voleli su nas dok smo im donosili "koskice", a sad kad smo počeli da im donosimo priče o: "kafi"; "pilićima" i "svinjama", gle čuda nešto se uozbiljili i popreko nas gledaju. Kao i u životu, tako se i u pojeru sve okrene za tili čas! Stotka za krupijea, moliću Vas!
  • CISTAC

    29.04.2024 10:46
    Pa zar ima inflacije? Jorgovanka s o vreme vice da je to nesto dva tri posto,da cbetamo kaondrzava,da imamo suficit ludilo,gradimo stadione,expo,sta je sad? Tipicna bankarska kradja,podignete po dinar na svemu i ozbiljna lova se zavrti uzeta od ovog naroda. Ali neka,glasali ste,akcizu i nansendvic cete placati,sram vas bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.