Đedović Handanović: Do kraja godine bez poskupljenja struje i gasa za domaćinstva

Za domaćinstva nema do kraja godine poskupljenja ni cene gasa, ni cene struje, kaže ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.
Đedović Handanović: Do kraja godine bez poskupljenja struje i gasa za domaćinstva
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
"Dobra vest za naše građane je da nema povećanja cene ni struje, ni gasa, ali jako dobra vest za naše privrednike je da će doći do smanjenja i cene struje gasa. Za gas pričamo o nekih 15 odsto, za struju za privrednike 20 odsto", kaže Đedović Handanović.
 
Prema njenim rečima, to će uticati i na cene usluga, i uopšte proizvoda, hrane, i svega onoga na šta energenti imaju uticaj.
Koji popusti ostaju?
 
Kaže da su popusti završeni za racionalnu potrošnju koju smo imali u toku grejne sezone.
 
"Samo da napomenem da je četvrtina domaćinstava ostvarilo maksimalno pravo na smanjenje, odnosno umanjenje računa od čak 40 odsto. Samo da napomenem da je to Elektroprivredu Srbije koštalo čak 80 miliona evra u ovoj grejnoj sezoni, što nije mali iznos i kada su u pitanju investiciona ulaganja prekopotrebna, ali da smo time pomogli našim građanima da izmire svoje račune", kaže ministarka.
 
"Za najugroženije nastavljamo popuste i apelujemo na sve primaoci socijalne pomoći i dečijeg dodatka i pomoći za negu trećeg lica da se prijave u svojim opštinama. Samo jedan papir je dovoljan da bi ostvarili popust do čak 50 odsto na svoje račune", dodaje ona.
Najugroženiji građani koji primaju minimalne penzije mogu da dobiju popust od hiljadu dinara.
 
"Nastavićemo da ih pomažemo i da zaista budemo tu za najugroženije. A do sada je to pravo ostvarilo 166.000 domaćinstava. Pre samo godinu i nešto bilo ih je 75.000. Nastavićemo da povećavamo broj svima onima kojima to je neophodno. Naravno, cilj je da bude što manje takvih građana", rekla je Đedović Handanović.
 
Nedovoljno montera
 
Dosta građana čeka na priključak na gas i struju, a u "Srbijagasu" i u Elektrodistribuciji Srbije kažu da je najveći problem što nemaju dovoljno montera.
 
Ministarka kaže da je to jedan deo problema, drugi deo problema je i infrastruktura, pogotovo ako se govori o priključcima koji su omogućeni na nelegalnim objektima, što je izmenom zakona omogućeno prošle godine.
 
"Nastavićemo pre svega da ulažemo u infrastrukturu da bismo stvorili uslove da što više građana mogu da se priključe. To smo zapravo počeli prošle godine. To je najveći investicioni ciklus u Elektrodistribuciji Srbije ikada, pričamo od 180 miliona evra ulaganja, što za pametna brojila, što za nove trafo-stanice i manje i veće snage i sva ta ulaganja će omogućiti upravo da imamo što više priključenih pa i onih koji su imali nelegalne objekte gde nije bilo uslova", navela je ona.
 
Ministarka je rekla da je do sada ugrađeno 170.000 pametnih brojila, a cilj je da za nekoliko meseci imamo 400.000 - što je prva faza. Dodala je da će u drugoj fazi biti isto toliko brojila. 
  • Rade

    30.04.2024 09:32
    Nije Nego
    Banda koja samo gleda da dere ovaj Narod,dok gas svuda pojevtinjuje,kod nad samo gledaju da podkupljuje i tako u krug.
    Zahuktava se nanovo porast cena,gorivo ,pice,cigarete,kafa pa tako dalje.Nikad im nije dosta povecanja i akciza.
    Kako pune Drzavnu kasu,tako mnogi pune i sopstvene dzepove.
  • Gradjanin

    29.04.2024 16:32
    Prava slika
    Pa kako da poskupi kad je pojeftinilo u odnosu na proslu godinu? I gas i ugalj (iz kog proizvodimo struju).
    Pa treba da pojeftini, jer u suprotnom sa istom cenom dodatno zaradjuju.
  • Свињорез

    29.04.2024 11:50
    Тако рекоше и прошле године, па је поскупело. Нема више ни у Србији будала које вам верују.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.