Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.
Povećane devizne rezerve Srbije
Foto: Pixabay
U odnosu na kraj marta povećane su za 187,1 milion evra, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
 
Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase M1 od 169,8 odsto i 6,7 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.
Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 20,9 milijardi evra i u odnosu na kraj marta povećane su za 242,6 miliona.
 
Najveći prilivi u devizne rezerve u aprilu ostvareni su po osnovu intervencija NBS u iznosu od 305 miliona evra, a to je rezultat priliva deviza od 195 miliona evra po osnovu kupovina obavljenih tokom poslednja dva radna dana marta, kao i dela neto kupovine tokom aprila u iznosu 110 miliona evra.
Prilivi su ostvareni i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima u ukupnom iznosu od 104,5 miliona evra.
 
Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 144,4 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat rasta cene zlata za oko 4,2 odsto i jačanja dolara u odnosu na evro za oko 0,7 odsto na međunarodnom tržištu.
 
Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 837,1 milion evra i bio je za 63,5 miliona veći nego u prethodnom mesecu.
 
U aprilu je vrednost dinara prema evru ostala gotovo nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.
 
Na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu NBS je neto kupila 210 miliona evra. Od početka godine, NBS je neto kupila 530 miliona evra radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.
  • Pero Postar

    17.05.2024 12:16
    Rezerve
    Gde je nase zlato?
  • x

    16.05.2024 17:22
    Nejasno
    Svi tvrde da evro vredi 130 140 150 dinara, a NBS kupuje 100 miliona evra mesečno na tržištu, prošle godine milijarde evra otkupili, braneći da evro ne bude 100 dinara. Kako sad to?
  • Jevrem

    16.05.2024 15:25
    Dinar bon
    Zasto onda dinarima nevracaju spoljni dug I neplacaju uvoz robe?Dinar je zlo Srbije...vucic ce sa dinarom otici zajedno u smeçe.Devalvirati evro 15 godina ,stampati nekontrolisano dinar je otvorena pljaçka svakog realnog prihoda....ludilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija