Anketa pokazala: Građani Srbije baš i nisu optimistični kada je inflacija u pitanju

Građani Srbije očekuju da će inflacija u kratkom roku porasti na 15 odsto, a u srednjem roku (za dve, tri godine) smatraju da će biti oko deset odsto.
Anketa pokazala: Građani Srbije baš i nisu optimistični kada je inflacija u pitanju
Foto: Pixabay
To su rezultati aprilske Ankete o inflacionim očekivanjima koje je objavila Narodna banka Srbije (NBS), a koje prenosi Nova ekonomija. Iako su ocene kratkoročne inflacije kod građana povećane u odnosu na mart, ona je ipak manja od percipiranog rasta cena na malo beleženog u prethodnoj godini. 
 
Ukupno, oko 80 odsto građana smatra da će inflacija porasti u narednih 12 meseci, saopštila je Narodna banka Srbije.
Privreda je nešto optimističnija, ali na duži rok ipak očekuju rast inflacije, odnosno rast i ulaznih i izlaznih cena.
 
Najoptimističniji je finansijski sektor, pa tako majska anketa agencije Blumberg pokazuje da se kratkoročna očekivanja nalaze na nivou od 3,2 odsto, što je vrednost bliska centralnoj vrednosti cilja NBS.
Srednjoročna očekivanja finansijskog sektora u aprilu iznose 3,3 odsto za dve godine (u martu je to bilo na 3,5 odsto) i ravno tri odsto za tri godine unapred (u martu bilo 3,2 odsto) stoji u izveštaju Narodne banke Srbije.
 
Inflaciona očekivanja privrede ostala su na istom nivou kao u prethodnoj anketi kada je reč o očekivanjima za narednih 12 meseci - tačno pet odsto, a toliko predviđaju i za dve godine unapred. Očekivanja za tri godine unapred povećana su sa 3,5 odsto u martu na 3,8 odsto u aprilu, saopštila je centralna banka.
 
Većina privrednika, oko 63 odsto, ne očekuje promene u cenama sopstvenih proizvoda/usluga u naredna tri meseca, dok je udeo onih koji očekuju rast izlaznih cena na sličnom nivou iz prethodne ankete - oko 37 odsto.
 
Kada je reč o očekivanjima koja se odnose na duži rok, od dvanaest meseci unapred, nešto više od 60 odsto privrednika očekuje rast cena svojih ulaznih i izlaznih cena.
  • /

    21.05.2024 22:57
    /
    samo budala pardon, cirilicni limanac moze verovati da ce inflacija biti 15% a za dve tri godine 10%

  • Miki Podbara

    21.05.2024 12:04
    Inflacija
    Meni je odvratno to sto nasi trgovci tako bezobrazno dizu cene, bez pokrica, a ruzno mi je i to sto nasa vlada tvrdi da je inflacija relativno mala iako svi mi potrosaci vidimo koliko je roba poskupela u poslednjih par godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija