Poreski dug zastareva za pet godina, ali se to skoro nikad ne desi: Objašnjeno zašto

U poslednjih nekoliko godina u Srbiji je postalo gotovo nemoguće da se izbegne plaćanje poreskog duga.
Poreski dug zastareva za pet godina, ali se to skoro nikad ne desi: Objašnjeno zašto
Foto: Pixabay
Tako porez na zarade, na dobit, na imovinu, porez na prenos apsolutnih prava i bilo koji drugi porez, jednostavno - mora da se plati. Često može da se čuje kako je porez naplaćen retroaktivno pet godina unazad. 
 
Poreski dug upravo zastareva u roku od pet godina, piše Euronews Srbija
Pet godina je relativna zastarelost, odnosno do nje može doći ukoliko se duguje, a poreski organ ne preduzima ništa u tih pet godina da naplati to potraživanje. 
 
"Međutim, svaki pokušaj naplate, prekida zastarevanje i počinje novo računanje perioda od pet godina. Naravno, ostaje uslov da ukupan period ne može biti duži od 10 godina, i to predstavlja apsolutnu zastarelost", rekao je za Euronews Srbija advokat Nenad Cvjetićanin.
Rok zastarelosti, kaže Cvjetićanin, počinje da teče prvog dana kada je poverilac imao pravo da zahteva ispunjenje obaveze. 
 
"Taj dan se zove dan dospeća, i on je naznačen na svakom računu, presudi, poreskom rešenju, kazni. Zastarelost nastupa kad istekne poslednji dan zakonom određenog vremena (roka) za zastarevanje duga", kaže advokat.
 
Poreski savetnik Milan Trbojević kaže da generalno postoje dva roka zastarelosti. On za Euronews Srbija objašnjava da rok zastarelosti od pet godina teče u principu ukoliko Poreska uprava u periodu od pet godina ne preduzme nikakvu aktivnost. 
 
Ta aktivnost, kako dodaje, podrazumeva slanje opomene ili pokretanje nekog postupka naplate. 
 
Trbojević takođe objašnjava da postoji apsolutna zastarelost u periodu od 10 godina makar i ako su sprovodili aktivnost. 
 
"Ako nisu naplatili za 10 godina, to je zastarelo i to je kraj", kaže on. 
 
Kako se briše poreski dug zbog zastrelosti 
 
Ako porez nije naplaćen pet godina, Trbojević kaže da je taj porez zastareo. 
 
"Oni ništa nisu preduzeli i on je zastareo. Ako imate dugovanje recimo za porez na imovinu i nije naplaćeno u periodu od 10 godina, bez obzira što su oni slali opomenu, slali prinudnu naplatu, šta god su radili, sa te strane, taj porez imate pravo da obrišete po osnovu zastarelosti", rekao je Trbojević. 
 
On je napomenuo da uvek poreski obveznik u toj situaciji mora sam da podnese inicijativu, odnosno zahtev da se briše dug zbog zastarelosti. 
 
Kada je reč o brisanju poreskog duga na imovinu zbog zastarelosti, zahtev se podnosi lokalnoj poreskoj administraciji.
 
U praksi, kao navodi Trbojević, može da se desi da posle deset godina poreski organ aktivira neki dug.
 
"Dužnik mora da se pozove na zasterlost. Ooni po automatizmu neće to uraditi, možda će ga naplatiti, zašto bi sebi otpisali neko dugovanje, što je sasvim logično s njihove strane. Ne znam koji je tačno razlog za takvu situaciju da se posle deset godina aktivira neki dug, ali ne ide po automatizmu, na primer da kod njih postoji neki softverski mehanizam i da kad prođe deset godina oni vama obrišu dug. To nije tako", rekao je Trbojević. 
 
Poreski organi sve revnosniji
 
Poreski organi redovno šalju opomene, a Trbojević kaže da su u tom pogledu sve revnosniji i da se nije dešavalo da u poslednjih pet, šest ili sedam godina dug zastari, ali da se to dešavalo pre 2010. ili 2011. 
 
"Tada je bio neki period prelaska, bar Poreske uprave, na neki nov sistem tog listinga, ne znam čak kako ga oni zovu, ali mislim su tada menjali nešto softverski. I do tog perioda je to bilo i šarenoliko, ali od tada se retko dešava da oni nešto promaše ili da ne uspeju da naplate dug", rekao je Trbojević.  
Tako, dodaje on, ako se ne plati, na primer, PDV ili porez na dobit, kroz koji dan od prolaska roka dobija se opomena.
 
Trbojević dodaje da je sad sve mnogo lakše i centralizovano, kao i da je lakše da se dug i softverski isprati. 
 
"Ako neko ne plati na primer doprinose ovog meseca, teško da će proći tri ili četiri dana, a da mu ne stigne opomena", rekao je on. 
 
Kako je naveo, sad je još prednost što opomene poreski organ može slati na mejlom, na zvaničnu mejl adresu obveznika. 
 
"Oni tako pošalju opomenu, tako da nema onoga da se šalje u pisarnicu, pa se gubi u pošti, nešto se pošalje, nešto se ne pošalje... to se već sve ređe dešava. Sve je bolja i efikasnija naplata poreskih obaveza", rekao je Trbojević. 
 • bora

  31.05.2024 06:16
  zakon
  Poreska radi sta hoce,krsi zakon zato bi bilo najbolje da malo
  edukujete poreske obveznike.Objavljujte tekstove sa primerima
  advokata koji se bave tim i u materiji su.Posle toga mnogi
  gradjani bi videli da su prevareni uzeli advokate i to bi bila druga
  prica.
 • maja

  30.05.2024 22:17
  @novosadjanka
  Koliko ja znam poreska mora da vam vrati sav novac koji ste
  uplatili za period kada je dug zastareo.Primer ako ako ste dug
  platili 2024 god. sav dug koji ste platili preko pet god. mora da
  vam vrati.Slobodno uzmite advokata,videcete da je druga prica.
  Jos bolje da podnesete i licnu krivicnu odgovornost za odgovorno
  lice.
 • Pobedila

  30.05.2024 20:37
  Pravda je teška i dugotrajna, ali dostižna, samo ne odustajte. Od 2017. sam se tužila sa Poreskom upravom za više obračunat i naplaćen porez na imovinu. Žalba ne odlaže izvršenje, pa sam platila porez, žalila se, odbijena, tužila i posle 4 godine dobila na sudu. Ali onda slede 2 godine da se po toj tužbi i postupi. Jedva smo došli do iznosa glavnice, pola dokumentacije su pogubili, sreća moja da ja sve čuvam, pa sam im dostavljala dokaze. Nakon toga kreće bitka za zateznu kamatu. Prvo neće da je priznaju, posle sam morala da pišem poseban zahtev za to, takva je procedura, a to nigde ne piše. Sve u svemu, kad smo mi dužni, sve znaju, automatski se obračunava kamata, a kad oni nama treba da plate, niko ništa ne zna. Uglavnom, borite se za svoja prava, jeste teško i veoma naporno, bilo mi je par puta na ivici da odustanem od svega i da im poklonim pare, ali srećom nisam. Samo sa gomilu osnovanih žalbi ćemo ih naučiti da rade svoj posao kako treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija