Mali podsetnik: Rok za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak 15. maj

Fizička lica koja su u prošloj godini imala zaradu ili dobit veću od 4.269.564 dinara (neoporezivi iznos) u obavezi su da do 15. maja plate godišnji porez na dohodak građana.
Mali podsetnik: Rok za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak 15. maj
Foto: Pixabay
Ova obaveza plaćanja se odnosi na zaposlene, preduzetnike, kao i sve koji imaju i druge, dodatne prihode u toku godine.Za dohodak do 8.539.128 dinara stopa poreza je 10 odsto, a preko tog iznosa stopa je 15 odsto.
 
Obveznik godišnjeg poreza na dohodak građana ima pravo na lične odbitke koji iznose 40 odsto prosečne godišnje zarade po zaposlenom, odnosno 569.275 dinara, kao i za izdržavanog člana porodice 15 odsto ili 213.478 dinara.
I mlađi od 40 godina imaju poreske olakšice i njima se neto dohodak ostvaren po osnovu zarada, prihoda od samostalne delatnosti i prihoda od autorskih i srodnih prava i prava industrijske svojine dodatno umanjuje za iznos od 4.269.564 dinara, odnosno tri prosečne godišnje zarade po zaposlenom isplaćene u Srbiji u godini za koju se utvrđuje porez i na taj iznos se ne plaća porez.
U poreskoj prijavi oni iskazuju ukupan neto dohodak ostvaren u 2023. godini i neoporezivi iznos, a razlika čini dohodak za oporezivanje.
 
Poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana podnosi se isključivo u elektronskom obliku, preko portala Poreske uprave.
  • @ja

    07.05.2024 03:16
    Simpatično je što tražite nekakvo poštenje od drugih dok istovremeno bez trunke stida i odgovornosti priznajete kako varate na porezima.
  • ja

    06.05.2024 19:48
    lako je platiti porez kad imas para. Pitanje je da li je to posteno s obzirom da jos uvek ima mnogo rada na crno i deo plate na crno.
  • Mbm

    06.05.2024 13:28
    Kome to placate
    U odsustvu i nepostojanju sadrzinske drzave i drzavnosti, besposlice, privarizacione pljacke drzave "po zakonu", rasprodaje neotuđivih drzavnih resursa, unistenja privrede, rovnig deficita u uništenoj proizvodnji i otpustenim radnicima bez prihoda koje drzava preko mafijaskog "po zakonu" klana izvrsitelji progoni i otima legalno stecenu imovinu, pitanje je u cije dzepove ovi "posteni po zakonu" preduzernici podzemlja i tamo "vredni zaposleni radnici" ovaj razrez, preko budzeta Srbije, realno placaju. Kod nesporno neposrojece suverene države, nasilno privarizovanih i unistenih privrednih suvjekata Srbije, nasilno otetih i pogasenih "zbog novih tehnologija" tehmoloskog koraka privredni kriminal, ovakva i svaka vrsta "tzv poreza" tj. Razreza haranja gradjanima nebrigom kvasi drzave bacenim na ulice, nema nikakvog osnova. Kod nepostojanja socijalne države i dugova Maloga doktora ekonomije propasti i unistenja gradjana i pljacke legalno stecene imovine istih putrm nekontrolisanog sveprisutnog gradjevinskog, imovinskog, privrednog kriminala, o porezima kojima se finansira ovakav sistem licnog korisruvlja vlasti, nije moguce ni teorijski govoriti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.