Počela 73. Mostra

Međunarodni filmski festival u Veneciji, 73. po redu, otvoren je sinoć filmom "La La Land" sa Rajanom Goslingom i Emom Stoun u glavnim ulogama.

Reč je o retro džez mjuziklu koji govori o mukama i radostima s kojima se suočavaju oni koji slede svoje snove, a Gosling i Stoun su, kako govore prve kritike, briljantno odigrali svoje uloge.

Nakon otvaranja festivala, u znak pošštovanja prema žžrtvama potresa koji je proššle nedelje pogodio centralnu Italiju, nisu održžani tradicionalna gala večera i prijem.

Film "La La Land" reditelja Demijena Šazela jedan je od dvadeset uvršštenih u konkurenciju za Zlatnoga lava. U četvrtak sledi projekcija filma "Les beaux jours d'Aranjuez" Vima Vendersa, a reč je o adaptaciji drame austrijskoga pisca Petera Handkea.

U glavnoj konkurenciji najstarijeg festivala na svetu, venecijanske Mostre, biće prikazan i film Terensa Malika "Voyage of Time", dokumentarac o svemiru u kojem ulogu naratora ima Kejt Blančet, zatim triler modnog dizajnera Toma Forda "Nocturnal Animals" u kojem igraju Džejk Džilenhal i Ejmi Adams.

Tu su još i "Jackie", biografski film o Džeki Kenedi koju glumi Natali Portman, zatim "On the Milky Road" (Na mlečnom putu) Emira Kusturice s Monikom Beluči, "Paradise" Andreja Končalovskog o troje pojedinaca čiji se putevi ukrštaju usred rata i mnogi drugi.

Van konkurencije biće prikazana i drama na temu Drugog svetskog rata "Hacksaw Bridge", u režžiji Mela Gibsona kao i rimejk klasičnog vesterna "Sedmorica veličanstvenih" Nika Picolata.

Zlatnog lava za žživotno delo primiće francuski glumac Žan-Pol Belmondo i poljski reditelj Jerži Skolimovski, dok će posebne projekcije biti posvećene reditelju Majklu Čiminu i Abasu Kiarostamiju koji su preminuli u julu.

Devetočlani žžiri predvodi britanski reditelj Sem Mendes, a odluka o nagradama biće objavljena 10. septembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.