Otvoren skver posvećen Momi Kaporu

Na Vračaru je svečano otvoren Skver Mome Kapora, jednog od najznačajnijih srpskih pisaca i slikara.
Otvaranju skvera prisustvovali su ministar kulture Vladan Vukosavljević, gradski menadžer Goran Vesić i zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, kao i predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, supruga istaknutog pisca, ali i brojni građani.
 
Mladenović je istakao da je Momo Kapor jedan od istaknutih umetnika koji je živeo i stvarao na ovom prostoru. "Prijatelji i poštovaoci Mominog dela sada imaju jedan osoben urbani kvart koji može da poveže sve ono što je on radio i vrednosti koje ćemo svi zajedno gajiti i ubuduće. Ovo je mesto koje će podsećati na Momu, kao i na sve ono što je on značio za Beograd i sve nas", rekao je Mladenović.
 
On je podsetio da se deo Mačvanske ulice od prošle godine zove po Momi Kaporu, ali i da je na Vračaru podignut i spomenik Borislavu Pekiću, obeležena Ulica arhitekte Krasnova, kao i delovi opštine gde su živele druge važne ličnosti.
 
Mladenović je najavio da će sledeće godine biti rekonstruisana Ulica Bore Stankovića, ali i da se u bliskoj budućnosti može očekivati i otvaranje legata Mome Kapora. Nedeljković je istakao da je Momo Kapor beležio sve što se dešava u Beogradu i na Vračaru, gde je živeo, i zahvalio svima koji su doprineli da od danas taj deo grada ima i skver.
 
Supruga istaknutog književnika i slikara Ljiljana Kapor navela je da će skver omogućiti i budućim generacijama da se upoznaju sa Kaporovom zaostavštinom i zahvalila čelnicima grada, opštine i ministarstvu na podršci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.