Matija Bećković otvara Beogradski sajam knjiga

Pesnik i akademik Matija Bećković otvoriće 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji se održava od 21. do 28. oktobra, a u ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne će pozdraviti istoričar i pisac Abdulah Busuf, najavili su danas organizatori.
Matija Bećković otvara Beogradski sajam knjiga
Foto: Medija centar Beograd
"U toku 63 godine Beogradski sajam knjiga je uspeo da prebrodi ekonomske i političke izazove. Danas se suočavamo sa digitalnom revolucijom i takozvanom 'krizom čitanja'. Zato je naš slogan ove godine 'Radost čitanja' i verujem da bi to mogao slogan za svaki naredni sajam knjiga", rekao je predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović. 
 
"Dočekaćemo 5.000 učesnika, 500 programa i brojnu publiku, a cena karte i dalje ostaje nepromenjena i iznosi 150 dinara", kazao je Avramović, podsetivši da je raspodela prostora uvek bila najveći problem Beogradskog sajma knjiga, jer su mnogo veće želje od mogućnosti. 
 
Urednica programa Sajma knjiga Sanja Milić kazala je da je izdavaštvo najvitalnija, najmasovnija kulturna industrija, koja ima najdužu tradiciju. 
 
"U programima Beogradskog sajma knjiga učestvovaće svi koji su važni za nastajanje knjige: prevodioci, ilustratori, grafički dizajneri, kao i niz važnih autora. Zadovoljstvo mi je što mogu da najavim da će ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski predstaviti svoju knjigu "Rat-Mitovi SSSR-a 1939-1945" u nedelju, 21. oktobra, nakon otvaranja sajma. To je velika čast za naš Sajam knjiga", kazala je Milićeva. 
 
Ona je najavila da će u sali "Desanka Maksimović", koja je namenjena najmlađima, proslaviti 120 godina od rođenja poznate pesnikinje. Važan deo programa, kako je rekla, biće posvećen poeziji. 
 
"Ponosna sam što Beogradski sajam knjiga otvara pesnik Matija Bećković. Zato smo i osmislili program 'Dijalog poetika' u kojem će pesnici sučeljavati svoja mišljenja, baš kao i pisci u programu 'Dijalog proza'. Namera nam je da kroz dijaloške forme predstavimo dela i pisce kao što su Ljubica Arsić, Vladan Matijević, Goran Petrović, Milena Marković...", rekla je Milićeva. 
 
Mohamed Amin Belhaž, ambasador Maroka, zemlje počasnog gosta Sajma, najavio je posetu ministra kulture Mohameda el Araža, koji će predvoditi delegaciju te zemlje. 
 
"Maroko je prva arapska zemlja koja je počasni gost Beogradskog sajma knjiga i potrudićemo se svi zajedno da na štandu od 100 kvadratnih metara predstavimo bogatu kolekciju knjiga, ukljućujući književnost, istoriju, filozofiju, politiku, društvene nauke", rekao je Amin Belhaž i dodao da će u Beograd stići nekoliko vrhunskih autora iz Maroka. 
 
"Pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, spisateljica i prevodilac Sanae Čairi, Abdulah Bususf i Tahar Ben Želun dolaze u Beograd da svoja iskustva stvaranja i analizu dela podele sa Beograđanima", kazao je Amin Belhaž.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.