"Prometej" i "Službeni glasnik" izdavači godine

Nagrada 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za najboljeg izdavača ravnopravno je pripala "Prometeju" iz Novog Sada i "Službenom glasniku" iz Beograda, saopštio je žiri.
"Prometej" i "Službeni glasnik" izdavači godine
Foto: Pixabay
Za izdavački poduhvat godine proglašena je knjiga "Crnjanski - biografija jednog sećanja" Mila Lompara koju je objavilo Izdavačko preduzeće "Pravoslavna reč" iz Novog Sada.
 
Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore dodeljena je Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke i "Pravoslavnoj reči" iz Novog Sada za knjigu "Spomeničko blago Republike Srpske" autorke Ljiljane Ševo i Društvu članova Matice srpske u Crnoj Gori iz Podgorica i Akademskoj knjizi iz Novog Sada za delo "Istorija američke književnosti" Radojke Vukčević.
 
Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu "Jasenovac - Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti" Gideona Grajfa u izdanju Instituta za holokaust Šem olam , Akademskog koledža Ono, Fondacije za projekte edukacije za holokaust u saradnji sa Poljskim projektom za reastauraciju jevrejskih grobalja - FHEP.
 
Dečija knjiga godine je "Gospodar solitera i druga čuda" Miladina Ćulafića u izdanju Srspke književne zadruge.
 
Specijalno priznanje za izdavača dodeljeno je Zavodu za udžbenike iz Beograda i Akademiji nauke i umjetnosti Republike Srpske.
 
Specijalno priznanje za knjigu dobila su pet izdanja: "Patrijarh Pavle o islamu i muslimanima" đakona dr Aleksandra Praščevića Izdavačke fondacije SPC Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, "Ivo Andrić - Večiti kalendar maternjeg jezika" koju je priredio Miro Vuksanović a izdavači su "Makarije", "Obodsko slovo" i "Hercegovina izdavaštvo", "Manastir Svete Trojice Stanjevići 1338-2018" "Svetigora" sa Cetinja, "Srbi na Kosovu i Metohiji u 19. I 20. Veku" Milovana j. Bogavca I Dragoslava S. Ćetkovića "Obeležje plus" iz Beograda i "Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu I Metohiji" urednika Dragana Vojvodića i Miodraga Markovića u izdanju SANU.
 
Specijalna nagrada za strip je dodeljena prvi put i to delu "Sat" Vujadina Radovanovića za crtež i Dragana Lazarevića de Lazara za scenario u izdanju "Pčelice" iz Čačka.
 
Odluku je doneo žiri u sastavu prof. dr Dragan Simeunović (predsednik), prof. dr Slobodan Kanjevac, mr Milica Lilić, prof. dr Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević.
 
Nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu dodeljena je naslovu "Ikone stila Srbije" Nede Todorović i Radmile Stanković u opremi Aleksandre Janković u izdanju "Zepter Book"-a iz Beograda.
 
Najlepša dečija knjiga je "Princeza Sofija" autorke Vesne Aleksić u opremi Dušana Savića sa ilustracijama Bojane Stojanović" Kreativnog centra" iz Beograda, a Specijalno izdanje za mladog dizajnera uručeno je Jeleni Vasiljević za knjigu "Hoster Beatrice: Miloša Švonje "Prometeja" iz Novog Sada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.