Nagrada za životno delo UFUS-a Zdravku Šotri i Dušanu Kovačeviću

Nagrada za životno delo, koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije, pripala je reditelju i filmskom scenaristi Zdravku Šotri i scenaristi i reditelju akademiku Dušanu Kovačeviću.
Kako se navodi u saopštenju, Zdravko Šotra je jedan od srpskih najplodnijih filmskih i televizijskih stvaralaca, sa tematski i žanrovski izuzetno razuđenim i bogatim filmskim opusom.
 
Takođe se ističe da filmsko delo akademika Dušana Kovačevića pripada temeljnim vrednostima srpskog filma, njegovim najvišim estetičkim i umetničkim dometima. Počev od njegovog prvog napisanog scenarija za film "Beštije", preko scenarija za filmove "Ko to tamo peva", "Poseban tretman", "Maratonci trče počasni krug", "Podzemlje", "Sabirni centar", "Sveti Georgije ubiva aždahu", pa sve do filmova "Balkanski špijun" i "Profesionalac", koje je i režirao.
 
Osim Nagrade za životno delo, dodeljena je i godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo koja je pripala Milošu Avramoviću za režiju filma "Južni vetar" i Milošu Kodemu za snimateljski rad u filmu "Zaspanka za vojnike".
 
Miloš Avramović je režijom filma "Južni vetar" ostvario delo visokog kinematografskog standarda, jednodušno prihvaćeno kako od strane kritike tako i najšireg kruga gledalaca, navodi UFUS. Dodaju i da je Miloš Kodemo svojim snimateljskim radom u filmu "Zaspanka za vojnike" ostvario fotografiju upečatljive dramske snage i visokih filmsko-estetičkih kvaliteta.
 
Memorijalna nagrada "Jovan Aćin" Udruženja filmskih umetnika Srbije za ostvareni domet u oblasti angažovanog dokumentarnog filma pripala je nesvakidašnjem dokumentarnom ostvarenju, filmu "4 godine i 10 minuta", mladog reditelja Mladena Kovačevića.
 
Udruženje je dodelilo i dve diplome. Festivalu Uhvati film za promociju humanih vrednosti i osoba sa invaliditetom na filmu kao i diplomu Jonu Karmazanu za dugogodišnju uspešnu saradnju, navodi se u saopštenju.
 
Nagrade i priznanja Udruženja filmskih umetnika Srbije biće uručeni na prigodnoj svečanosti, 21. decembra u Aeroklubu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.