Nagrađena knjiga napisana na mobilnom telefonu u zatvoru

Izbeglica, Iranac Behrouz Boochani, osvojio je dva najviša književna priznanja u Australiji sa svojom debitantskom knjigom, koju je napisao na svom mobilnom telefonu i poslao poglavlje po poglavlje preko WhatsApp-a.
Boochani je dobitnik ovogodišnje Viktorijanske nagrade za književnost, vredne 100.000 australijskih dolara, kao i nagrade "Prize for Non-Fiction" vredne 25.000 australijskih dolara.
 
Nagrađena autobiografija pod naslovom "No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison" objavljena je prošle godine. Australija je uhapsila kurdsko-iranskog novinara na ostrvu Manus 2013. godine zbog pokušaja ulaska u Australiju bez važeće vize.
 
Dok je bio u zatočeničkom centru, Boochani je napisao knjigu na svom maternjem farsi jeziku i poslao je preko WhatsApp-a prevodiocu Omid Tofighian u Australiji, a izdavač Picador Australia je primio transkript od njega parcijalno, putem tekstualne poruke.
 
Dobitnik nagrade je rekao da se nada da će nagrada usmeriti pažnju na teškoće više od 1.000 ljudi koji se nalaze u Australiji u zatočeničkim centrima na ostrvima. 
 
Knjiga se bavi životom u pritvoru, otuđenjem i dehumanizacijom zatvorenika, torturom i metodičkim dovođenjem u stanje očaja.
 
Boochani je rekao da je jedan od njegovih najvećih strahova, dok je pisao knjigu, bio da će njegov telefon konfiskovati stražari u centru.
 
"Brinuo sam se da će, ako upadnu u moju sobu, konfiskovati moje stvari", rekao je Boochani.
 
Nagrada je objavljena u četvrtak, 31. januara na ceremoniji u Australiji, zemlji u kojoj je Boochani-ju zabranjen boravak.
 
"To donosi ogromnu sramotu australijskoj vladi", rekao je Boochani o politici odgovornoj za njegovu patnju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.