VIDEO: Novi serijal o muzici, kulturi otpora i traganju za "sedmom republikom"

Serijal dokumentarnih TV emisija "Borderland soundtrack" autorke Brankice Drašković, koji se bavi ulogom i značajem muzike u kulturi otpora, počeće da se emituje u utorak, 5. marta, na Radio-televiziji Srbije.
VIDEO: Novi serijal o muzici, kulturi otpora i traganju za "sedmom republikom"
Foto: 021.rs
Brankica Drašković, autorka brojnih dokumentarnih filmova, između ostalog i onih o kultnim novosadskim umetnicima, kao što su Slobodan Tišma, bendovi Boye i Obojeni program, ponovo ulazi u svet rokenrola, ali i kreće u potragu za takozvanom "sedmom republikom" na postjugoslovenskom prostoru.
 
"Sedma republika", knjiga Ante Perkovića o popularnoj kulturi u YU raspadu, bila je inspiracija za ovaj projekat. Serijal prati hronološki tok događaja od osamdesetih godina, raspada SFRJ, preko uspostavljanja novih kulturnih i političkih razgraničenja, do aktuelnih prilika. Kroz 10 polusatnih emisija prikazuje se kombinacija ličnih sećanja, iskustava i stavova onih koji nisu pristali na zatvaranje u nacionalne okvire i koji su u svom stvaralaštvu sačuvali angažovanost koja je kontra onome što je uspostavljeno kao vrednost u međuvremenu. 
 
U serijalu "Borderland soundtrack" u produkciji "Kontraplana", govori više od 70 muzičara, teoretičara, pisaca, novinara iz različitih delova nekadašnje Jugoslavije i šire. Tu su Rundek, Cane, Gile, Koja, Zoran Predin, Damir Avdić, Mile Kekin, Kralj Čačka, Ante Perković, Boris Dežulović, Predrag Lucić, Petar Janjatović, Ana Martinoli, Vladimir Arsenijević, članovi bendova Let 3, KUD Idijoti, Atheist Rap, TBF, Goblini, Jarboli i mnogi drugi.
 
Autorka poručuje da serijal nema pretenziju da nameće "bilo kakav okvir nostalgičnog putovanja kroz izgubljeni duh vremena". Kako kaže ova docentkinja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, serijal kritički propituje sociološki aspekt povezanosti muzike sa društvenim procesima, ali i njen potencijal u razvijanju kritičke svesti.
 
"Posmatrano u kontestu Balkana, serijal predstavlja i svojevrsno svedočanstvo o antinacionalističkom diskursu muzičara. Ističe važnost razvoja društva na individualnoj, a ne kolektivnoj svesti koja je podupirala konfliktnu prošlost i još uvek je podgreva kroz strah, kako od fizičkih granica, tako i onih nevidljivih stvorenih u glavama ljudi. Granice ne moraju da budu prepreke, već mogu da predstavljaju nadu da je izvan njih sve drugačije i ohrabrujuće. Zato je poruka serijala da se ne odustaje od osvajanja granica slobode i potrage za identitetom koja sebe traži u odnosu na one vrednosti koje smo u međuvremenu izgubili", navodi Drašković.
 
Kroz emisije se provlači saundtrek od preko stotinu pesama čije poruke grade priču o vremenu i prostoru u kojem su nastajale, a koje svojim vrednostima i danas, kada ne postoji rokenrol zajedništvo, čuvaju duh "sedme republike", kao jedne od metafora ljubavi prema životu i vremenu besmisla i mržnje. 
 
 
 Autorka serijala sa članovima benda TBF
 
Epizode su naslovljene pesmama koje su obeležile jednu epohu, ali i koje simbolički označavaju tematsku celinu, pa su neki od naslova "Kao da je bilo nekad, "Odjava programa", "Buka u modi", "Ja sjećam se", "Demokratija". 
 
Za svoje dokumentarne filmove "Meškarke", "Maske" (o Slobodanu Tišmi) i "Boye: Prvi pravi ženski zvuk", Brankica Drašković je nagrađena na međunarodnim filmskim festivalima. Novinarstvom se bavi od 1991. godine, a tokom svoje karijere radila je u više medijskih kuća, od TV Zetela i Sarajeva, preko "Danasa", "Građanskog lista", do TV B92 i TV produkcije urbaNS.
 
Prva epizoda "Kao da je bilo nekad" serijala "Borderland Soundtrack" emitovaće se 5. marta, na drugom programu RTS-a, sa početkom u 22:30h. Istovremeno, gledaoci će moći da prate serijal i preko internet striminga, na sajtu javnog servisa i njegovim platformama.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.