Hana Selimović odbila nagradu: Integritet mi ne dozvoljava da primam pohvale u sistemu koji mi ne daje pravo na radno mesto

Glumica Narodnog pozorišta u Beogradu Hana Selimović odbila je da primi nagradu "Petar Banićević" tog teatra zbog, kako je navela, činjenice da se ova nagrada dodeljuje članovima ansambla, a njoj pozorište nije omogućilo da nakon dugo godina rada postane stalni član te kuće.
Hana Selimović odbila nagradu: Integritet mi ne dozvoljava da primam pohvale u sistemu koji mi ne daje pravo na radno mesto
Foto: Medija centar Beograd
Ona je nagradu trebalo da deli sa koleginicom Suzanom Lukić, ali je odlučila da odbije ovo priznanje. 
 
Hana Selimović je povodom ove odluke objavila saopštenje na svom Fejsbuk profilu. "Koliko je meni poznato, i kako mi je ranije usmeno obrazlagano, nagrada 'Petar Banićević' se dodeljuje glumcu u starosnoj dobi do četrdeset godina, članu ansambla Narodnog pozorišta. Pozive, obećanja i odlaganja toga da postanem članica ansambla bez obzira na moj rad i uspeh, dobijam više od četiri godine unazad. Osnovni izgovor je uvek taj da je na snazi zakon o zabrani zapošljavanja. U te četiri godine u ansambl je primljeno četvoro glumaca, te stičem utisak da taj zakon važi isključivo za mene", navela je Hana Selimović.
 
Ona je u saopštenju naglasila i da je obaveštena i o tome da su propozicije dodele nagrade drugačije, te da je moguće da dobitnik bude i stalni saradnik kuće, što je i status u kome se ona nalazi u Narodnom pozorištu.
 
"Međutim, moj integritet mi ne dozvoljava da primam pohvale u sistemu koji selektivno pohvaljuje ili kažnjava, u sistemu koji mi ne omogućava pravo na radno mesto bez obzira na zasluge, u sistemu koji maže oči uz stalne birokratske izgovore. U tom i takvom sistemu nema razloga za slavlje, ima razloga samo za rad i volju za boljitkom i promenama", navela je glumica.
 
 Ona je dodala i da svoju 'polovinu' nagrade sa zadovoljstvom prepušta koleginici Suzani Lukić i iskreno joj čestita.
 
"Zahvaljujem se žiriju, uz dobru veru da će do trenutka mog zaposlenja, proći manje od osam godina, te ću do svoje četrdesete biti u mogućnosti da svojim radom ponovo zavredim ovu važnu nagradu", rekla je Hana Selimović.
 
Dosadašnji laureati su: Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović i Bojan Krivokapić.
 
  • Marko

    07.03.2019 20:27
    Bravo Hana apsolutno si u pravu. Svaka ti cast.
  • Petar

    06.03.2019 14:28
    K
    Ostaće učeni ljudi da se nerviraju jer njihov posao rade neučeni. Svi ispod 50 godina bežaće, ostaće estrada i bivši režemci koji su se itekako dobro podparili i sada ih zabole.
    Ne laje kera sebe radi...
    Iskreno čekam dan da ostanu u ovoj državi samo SNS članovi i da počnu da se kolju medjusobno.
  • @Alf

    06.03.2019 13:49
    Sta je onda problem, ako radi, stvara, pobedjuje, besa-ise? Treba odpustiti zaposlene koji ne rade? Slazem se. Ali, nije to njen zahtev, niti zahtev komentara koji je podrzavaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.