Laslo Vegel dobitnik nagrade za životno delo DKV

Nagrada za životno delo Društva književnika Vojvodine dodeljena je Laslu Vegelu.
Laslo Vegel dobitnik nagrade za životno delo DKV
Foto: 021.rs
DKV je dodelilo i nagradu za knjigu godine, koja je pripala Damiru Smiljaniću za "Atmosferu smrti", dok je Arpad Vicko dobitnik nagrade za prevodilaštvo.
 
Kako ja istaknuto, Vegel se legitimiše "kao pisac naglašeno polemičkog nerva". Od pobunjeničkog žargona šezdesetosme i urbane kulture, pa preko šest decenija pripovedačkog i esejističkog rada obznanjenog u desetinama knjiga, Vegel je pisac posebnog osećanja za razumevanje kontroverznog statusa dvostruke sudbine, pisca bez doma, manjinskog pisca i autora bez oslanjanja na važeće i vladajuće mišljenje. 
 
Vegelove knjige su svedočanstva pisca koji nastoji da shvati bespovratnu istoričnost prostora u kome se sučeljavaju i jezici i priče i neprozirni, često bezrazložni, ožiljci koji nas pokreću da se pitamo o razlozima i odjecima prolaznih i neprolaznih života, obrazloženje je nagrade.
 
Obrazlažući odluku da se nagrada za knjigu godine dodeli Damiru Smiljaniću, predsednik žirija Branislav Živanović, rekao je da "Atmosfera smrti" predstavlja dosledan produžetak autorove dugogodišnje posvećenosti novoj fenomenologiji i sinestetici kao njenom specifičnom uobličenju, preko niza eseja koji se često bave tretmanom smrti kod romantičarskih i modernističkih pesnika.
 
Nagrada za prevod dodeljena je Arpadu Vicku za ukupan prevodilački doprinos u negovanju književnih veza mađarske i srpske kulture.
  • Zivan

    25.03.2019 14:10
    Čestitke Laciki, autoru " Memoara jednog makroa", prvog urbanog romana o Novom Sadu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.