Dodeljen novac za savremeno stvaralaštvo, najviše "Kustendorfu"

U oblasti savremenog stvaralaštva u 2019. godini za ukupno oko 700 projekata iz državne kase izdvojeno je 283,2 miliona dinara, rezultat je većine konkursa za sufinansiranje projekata koji je objavilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.
Dodeljen novac za savremeno stvaralaštvo, najviše "Kustendorfu"
Foto: Printscreen
Od tog iznosa, najviše para otići će na oblast filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva - 91 projekat dobiće 75,5 miliona dinara, a prvi na ovoj listi je Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", koji je podržan sa 13 miliona dinara, prenose "Novosti".
 
Međunarodni filmski festival (FEST), kao i Festival evropskog filma Palić dobiće po devet miliona dinara, Festival autorskog filma pet, a za Festival glumačkih ostvarenja "Filmski susreti" u Nišu odlazi 3,2 miliona dinara. Međunarodni festival angažovanog filma "Slobodna zona" može da računa na tri miliona dinara, Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks" na 2,2 miliona. 
 
U oblasti izdavaštva, na konkurs su pristigle 152 prijave. Najviše novca Ministarstvo kulture je opredelilo za Antologijsku ediciju "Deset vekova srpske književnosti" deseto kolo u 10 knjiga (IC Matica srpska) - 1.200.000 dinara. Nešto manje, po milion dinara dobiće "Službeni glasnik" za ediciju "Književna dela srpskih naučnika u 10 tomova" i izdavačka kuća "Prometej" za 6. kolo edicije "Srbija 1914-1918".
 
Kada je reč o sufinansiranju književnih manifestacija i nagrada, Ministarstvo je najviše novca, 500.000 dinara, dodelilo organizatorima 86. Vukovog sabora, zatim 56. Međunarodnog susreta pisaca i 44. Međunarodnih beogradskih prevodilačkih susreta. Za sufinansiranje projekata periodične publikacije iz oblasti umetnosti i kulture najviše je dobio čačanski časopis "Gradac" - pola miliona dinara. Kada je reč o kulturnoj delatnosti za decu i mlade, Ministarstvo je najviše odvojilo 750.000 dinara za jubilarni, 50. Međunarodni susret dece Evrope - Radost Evrope.
 
Najveći iznos za projekte u oblasti likovne umetnosti, dizajna i arhitekture u 2019. godini - 2,5 miliona dinara - Ministarstvo kulture je dodelilo Kulturnom centru Beograda za organizaciju 58. Oktobarskog salona. 
 
Komisija za izbor projekata u oblasti muzičkog stvaralaštva, produkcije i interpretacije muzike, od 408 prispelih podržala je 76 projekata.
 
Sa tri miliona dinara biće podržan 20. jubilarni Gitar art festival, sa po dva miliona - 14. Međunarodni festival klasične muzike "Vrnjci", 54. Mokranjčevi dani, 53. Gitarijada u Zaječaru, te tri džez festivala: pančevački, beogradski i valjevski. 
  • ?

    10.04.2019 22:11
    "veliki" koncesionar
    hoće li da nikne neki novi "zakonit" grad iz tog novca poput onog na Mokroj Gori ili onog u Višegradu?
    https://www.youtube.com/watch?v=7u0QkfkTQPQ
  • stara majka

    10.04.2019 22:00
    Zmajeve decije igre
    Za Zmajeve decije igre nije odvojeno nista.a međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf", koji je podržan sa 13 miliona dinara.
  • kiki

    10.04.2019 18:38
    lopuza .....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.