Rada Đuričin dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo

Nušićeva nagrada za životno delo glumcu komičaru pripala je Radi Đuričin, što je skromno priznanje za tako uspešan i trajan doprinos našoj scenskoj umetnosti, obrazložio je žiri.
Žiri u čijem su sastavu dramski umetnici Ljiljana Stjepanović, predsednica žirija i članovi Radmila Živković, i Milan Mihailović, odlučio je jednoglasno, navedeno je u saopštenju.
 
Rada Đuričin je obeležila jedno vreme, vreme koje traje od školske 1958/59. godine, kada je  diplomirala na pozorišnoj akademiji u klasi profesora Josipa Kulundžića. Uporedo je diplomirala na Jugoslovenskoj književnosti.
 
Jedna od prvih uloga je bila uloga Ane Frank u dramatizaciji profesora Huga Klajna u Narodnom pozorištu u Beogradu.
 
Iste godine je primljena u stalni angažman u Jugoslovensko dramsko pozorište gde ostaje više od tri decenije i ostvarila niz zapaženih uloga u komadima Šekspira, Dostojevskog, Gorkog, Šoa.
 
Takođe je ostvarila niz uloga na filmu, televiziji i radiju, gde je bio prepoznatljiv njen zvonki glas i besprekorna kultura govora. Zahvaljujući poznavanju književnosti i nespornom talentu, uspešno je sama dramatizovala tekstove u kojima je glumila. Za 43 godine koliko se igrala Buba u uhu, nikada nije izostala.
 
I posle više od šest decenija neprekidnog umetničkog stvaranja, sa sedam uloga u ovom trenutku na raznim beogradskim scenama, Rada Đuričin je i dalje u naponu glumačke snage, i veoma prisutna, navedeno je u saopšenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.