Alen Delon dobitnik počasne Zlatne palme

Zvezda filmova "Roko i njegova braća", "Samuraj", "Gepard" i "Gospodin Klajn", francuski glumac Alen Delon, dobitnik je ovogodišnje počasne Zlatne palme na Filmskom festivalu u Kanu, koji se održava od 14. do 25. maja.
Alen Delon dobitnik počasne Zlatne palme
Foto: Printscreen
Delon se proslavio 1960. godine ulogom Toma Riplija u filmu "U zenitu sunca", baziranom na adaptaciji romana Patriše Hajsmit, a tri godine kasnije je bio nominovan za Zlatni globus za ulogu u filmu "Gepard", piše Holivud reporter.
 
Umetnički direktor Kanskog festivala Teri Fremo rekao je da se Delon premišljao da li da prihvati nagradu.
 
"Ovde govorimo o divu, o živoj legendi, o globalnoj ikoni", rekao je Fremo, dodajući da je Delon glumio u nebrojeno mnogo remek-dela.
 
Neka od tih remek-dela uključuju holivudske klasike "Žuti rols-rojs" iz 1964, "Jednom lopov" koji je izašao naredne godine i "Devojka na motociklu" iz 1968. godine.
 
Zajedno sa Brižit Bardo glumio je u filmu "Duhovi mrtvih", baziranom na pričama Edgara Alana Poa.
 
Alen Delon je 1968. bio osumnjičen za ubistvo svog telohranitelja, jugoslovenskog državljanina Stevice Markovića, kojeg je upoznao na snimanju filma "Marko Polo" u Beogradu. Delon je kasnije oslobođen optužbi usled nedostatka dokaza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.