Miša Janketić - umetnik koji je demonstrirao odanost glumi

Otišao je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, veliki profesionalac, umetnički uzor mnogima, složili su se Milan Vlajčić, Gorčin Stojanović i Vojislav Brajović na vest o smrti barda srpskog glumišta Mihaila Miše Janketića.
Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je za Tanjug da je otišao velikan našeg glumišta kojeg je krasila ogromna posvećenost umetnosti.
 
"Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca koji je umeo da inspiriše kolege koje su delili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi 'Kada su cvetale tikve', mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima", naveo je Vlajčić.
 
Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović kaže da je otišao jedan od najznačajnijih glumaca koji su obeležili drugu polovinu 20. i početak 21. veka.
 
"Od kada je 1961. godine postao deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Janketić je demonstrirao odanost glumi, bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića ili režirati neku pozorišnu predstavu jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun anganžman", rekao je Stojanović.
 
Glumac Vojislav Brajović napominje da smo izgubili jednog od njanznačajnjih srpskih glumaca.
 
"Ostali smo uskraćeni za talenat, energiju i ljubav prema teškoj profesiji kao što gluma po čemu je Janketić bio poznat. Verujem da će tu baklju odanosti profesiji nastaviti njegov sin Marko", kazao je Brajović.
 
Filmski poslenik i upravnik Audiovizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju Radoslav Zelenović ocenio je da je malo primera u našoj kulturi poput Miše Janketića koji je u svemu što je radio, ostavio dubok trag ne samo zbog velikog broja uloga u pozorištu, na filmu, televiziji, pa i radiju, već zbog toga što su te uloge na najbolji mogući način obeležile pre svega filmsko stvaralastvo na ovim prostorima.
 
"Nema reditelja, od Puriše Đorđevića, preko Joce Živanovića i Žike Mitrovića, pa do Slobodana Šijana i Darka Bajića, sa kojim nije uspešno sarađivao", rekao je Zelenović i dodao da je preko 120 filmskih i televizijskih uloga su Janketićeva zaostavština za generacije koje dolaze.
 
Zelenović ističe da svejedno da li je reč o istorijskim likovima poput vojvode Mišića, bilo da se bavio savremenim temama kao kod Joce Živanovića ili ratnim kod Puriše Đorđevića, Janketićeve uloge se pamte i imaju značajno mesto u istoriji jugoslovenske i srpske kinematografije.
 
"To je njegova zaostavština za budućnost i mi smo dužni da generacijama koje dolaze skrećemo pažnju na njegovo stvaralaštvo, jer to je najbolji način da se vidi koliko je bio veliki glumac", rekao je Zelenović.
  • Vanzemaljac

    15.05.2019 22:35
    Velikan
    Saucesce porodici. Velik glumac, dojmio me se I kao cestit covek. I bio je vrlo lep.

    Poruka urednistvu 021: predlazem da mu date sliku iz boljih (lepsih) dana, ne ovu gde ne lici na sebe. Ili barem dve slike, jednu iz dobrih dana I jednu pred kraj zivota.

    Zelim da ga pamtim u najboljem svetlu. Mislim da je zasluzio.

    PS. Nije ovo moja ideja, nego moje pokojne sestre. Nasi najblizi imaju slike iz starih (I bolesnih) dana na porodicnom spomeniku. Po njenoj ideji cu, mozda, na zadnjoj strni spomenika da dam da svako ima po barem jos dve slike - iz mnogo boljih dana. Daleko lepse.
    Lep pozdrav

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.