Na hiljade građana Firence odalo poštu proslavljenom Zefireliju

Nekoliko hiljada građana Firence i stranih turista okupilo se danas ispred gradske većnice (Palazzo Vecchio) da bi odali poslednju poštu reditelju Franku Zefireliju, preminulom u Rimu u 97. godini.
Veliki red se formirao od jutros ispred palate u centru Firence gde su izloženi posmrtni ostaci reditelja rođenog u tom gradu.
 
Zefireli, koji je ostao vezan za rodni grad, snimio je 1966. godine dokumentarni film "Za Firencu" (Per Firenze), u kojem sa mnogo emocija opisuje poplavu koja je te godine pogodila grad i oštetila brojna umetnička bogatstva.
 
Taj film, kome je glas pozajmio čuveni Ričard Barton, zaradio je 20 miliona dolara koje je Zefireli dao za obnovu grada.
 
Zefireli je stekao slavu kao operski i filmski reditelj, scenograf i desničarski političar. Najpoznatiji je po filmu "Romeo i Julija" (1968) za koji je nominovan za Oskara, kao i po popularnoj mini-seriji "Isus iz Nazareta" (1977).
 
Snimio je "Hamleta" 1992. godine sa Melom Gibsonom i Glen Klouz u glavnim ulogama, kao i "Ukroćenu goropad" 1967. sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom.
 
Reditelj se zalagao za estetiku u filmu koju je učio od drugog italijanskog velikana Lukina Viskontija. Zefireli je bio inspirisan klasicima engleske književnosti i velikim operama.
 
Kao simpatizer Silvija Berluskonija, Zefireli je od 1994. do 2001. predstavljao njegovu stranku, Forca Italia (Napred Italija), u Senatu.
 
Zefireli će biti sahranjen sutra u porodičnoj grobnici u Firenci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.