Dve domaće predstave na 53. Bitefu

U glavnom programu 53. Bitefa, koji će biti održan od 17. do 26. septembra, među 12 predstava biće i dve iz Srbije.
Pored ostvarenja iz Nemačke, Švajcarske, Belgije, Hrvatske, Nigerije, Francuske, Brazila i Slovenije, domaće pozorište biće zastupljeno sa dve predstave, u okviru strategije promovisanja najrelevantnijih ostvarenja srpskog pozorišta, koje prati bitefovske tendencije.
 
Jugoslovensko dramsko pozorište nastupiće sa predstavom "Zašto je poludeo gospodin R?", u režiji Boba Jelčića, a radi se o scenskoj adaptaciji istoimenog Fasbinderovog filma o malom čoveku u raljama kapitalizma, antijunaku koji pokušava da se odupre izazovima iz spoljašnjeg sveta, za njegovu karijeru, finansijski status, bračni život... Ti napori su dirljivi, komični i apsurdni, ali je ishod neminovno fatalan.
 
Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica primetio je da je hrvatski reditelj tačno zaključio da je ova priča tipična i za savremeni svet, a posebno društva istočne Evrope koja su u ekonomskoj tranziciji, pa je nije nasilno aktuelizovao. Rediteljski koncept je, prema njegovim rečima, zasnovao na razlici između glumačkog tumačenja likova iz okruženja gospodina R, koji su izvor njegovih frustracija i igre sjajnog Borisa Isakovića, koji glumi naslovnog junaka.
 
U njegovoj igri se i iskoračuje iz sveta fikcije, probija četvrti zid, traži podrška od gledalaca. Ona izostaje, čime i mi postajemo pasivni saučesnici ove nesreće, naveo je Medenica.
 
Predstava je na programu 19. septembra sa početkom u 19 časova na sceni "Ljuba Tadić" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
 
Prvi put će na Bitefu učestvovati i jedan od najtalentovanijih reditelja mlađe generacije u regionu Igor Vuk Torbica sa predstavom "Tartif", u produkciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.
 
Ovu predstavu je većina domaćih pozorišnih kritičara proglasila pozorišnim događajem sezone, a do sada nije igrana u Beogradu i biće na programu Bitefa 21. septembra sa početkom u 21 čas, na velikoj sceni Narodnog pozorišta.
 
Domaće pozorište će biti dodatno zastupljeno i u okviru različitih pratećih programa 53. Bitefa. Tako će publika imati priliku da vidi najznačajnija ostvarenja umetnika nezavisne scene, ali i njihove saradnje sa institucionalnim pozorištima kao što su "Bela griva" Šabačkog pozorišta u režiji Irene Ristić, "Mikrokozma", autorski projekat Nikole Zavišića i "Autentična tumačenja: '68" u režiji Ane Miljanić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.