Borivoje Adašević - pisac izvan burazerskih tokova

Čovek izvan burazerskih nagrada i tokova estradne književnosti, to je bio Borivoje Adašević, pisac čije je delo, sinoć u Novom Sadu, okupilo poštovaoce, prijatelje i čitaoce, na večeri posvećenoj ovom rano preminulom piscu.
Borivoje Adašević - pisac izvan burazerskih tokova
Foto: 021.rs
O Adaševiću, kao hipersenzibilnom seizmologu ovog vremena i turbulentnih istorijskih momenata naše istorije i geografije, poredeći ga sa velikim Kišom, govorili su njegove kolege i prijatelji: Mladen Vesković, Muharem Bazdulj, Mića Vujičić i Sandra Urban.
 
Pisac, čiji će neveliki - a za našu savremenu književnost važan - opus, otkriti tek neke naredne generacije, pisao je najčešće o stvarima koje se vrlo rado prećutkuju. Briljantan je zato naslov zbirke njegovih priča "Iz spiskova prećutanih stvari" (Akademska knjiga) o kojoj je, kao i o njegovom delu, temeljeno, kao odani i posvećeni čitalac, govorila Sandra Urban. 
 
 
"Borivoje Adašević je jedan od retkih autora koji danas u srpsku književnost vraćaju visoke kriterijume, ne samo u izboru suštinskih tema (još od speva o Gilgamešu…), nego i umetničkih postupaka, najviše insistirajući na estetici jezika i razuđenosti forme. Ali, u andrićevkom maniru, on posebno akcentuje ljudskost u najvišem smislu – naratori i humano okarakterisani likovi imaju jasne stavove o etičkim pitanjima i oni ih iz sve snage svojim postupcima i životima brane. Ovo je, pored svih ostalih, neprolazna vrednost ove Adaševićeve proze", kaže Urban.
 
Kao najbolja preporuka da se pročita ova, složili su se sinoć, u našoj književnosti apartna zbirka priča su i ove reči Sandre Urban:
 
"Briljantno ispripovedane četiri priče Borivoja Adaševića, koje čine zbirku Iz spiskova prećutanih stvari, vezane tematski i kompozicijski u parove (prva i četvrta, druga i treća), uvode čitaoca u svet paralelnih, a međusobno povezanih egzistencija likova, koji su u svom vremenu i prostoru stranci, zatočenici ličnih opsesija, izvanredne nadarenosti, natčulnih iskustava, zabluda, nesrećnih projekcija sudbine, ali iznad svega žrtve i prognanici zloćudnog sistema vlasti i mehanizma nasilja nad ljudskom dušom".
  • Irena

    25.09.2019 22:34
    Hvala za tekst. Citam ga u dalekoj Irskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.