Nobel za književnost Peteru Handkeu i Olgi Tokarčuk

Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio je austrijski pisac Peter Handke.
Nobel za 2018. pripao je poljakinji Olgi Tokarčuk, saopštila je danas Švedska kraljevska akademija.
 
Švedska akademija, koja dodeljuje ovu prestižnu nagradu, prošle godine nije dodelila Nobela za književnost, zbog skandala koji je izbio kada je Žan- Klod Arno, suprug članice Akademije Katarine Frostenson, osuđen na dve godine zatvora zbog seksualnog napada.
 
"Peteru Handkeu nagrada je pripala za uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva", naveli su obrazloženje iz Švedske akademije.
 
Peter Handke (1942, Grifen) jedan je od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti. Pisac stotinak romana, drama, knjiga poezije, eseja, žurnala i filmskih scenarija, autor više filmova i koautor i saradnik u mnogim filmovima Vima Vendersa, likovni ilustrator svojih tekstova. 
 
Poljskoj autorki Olgi Tokarčuk nagrada je pripala za "narativnu maštu koja sa enciklopedijskom strašću predstavlja prelazak granica kao oblik života".
 
Ona je romanopisac, esejista, scenarista i pesnik, vodeće ime poljske književnosti među piscima srednje generacije, a dobitnica je brojnih književnih priznanja i nagrada. Njene knjige prevedene su na dvadesetak svetskih jezika, a mnoge su poslužile kao književni predložak za pozorišne komade i filmska ostvarenja.
  • student

    10.10.2019 15:47
    Bravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.