Ivanji: Nobelova nagrada za književnost, ne karakter, Handke je veliki pisac

"To je nagrada za književnost, a ne karakter, aplaudiram, on je veliki pisac koji je to zaslužio", rekao je pisac Ivan Ivanji povodom debate koja se povela nakon dodeljivanja Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.
Peter Handke dobio je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu. Kako je objašnjeno u zvaničnoj izjavi Akademije, Handkeu se ovo priznanje dodeljuje za "uticajno delo koje je jezičkom domišljatošću istražilo periferiju i specifičnosti ljudskog iskustva". 
 
Ova vest u Srbiji je odjeknula, jer se Handkeovo ime vezuje i za podršku Slobodanu Miloševiću i zalaganje za njegovu odbranu tokom suđenja za najteže ratne zločine. Deo javnost ostao je zgranut ovom odlukom. Drugi za to vreme aplaudira i u Handkeu vidi pisca koji je branio Srbiju u vreme kada je retko ko to radio.
 
"To je nagrada za književnost, a ne karakter, aplaudiram, on je veliki pisac koji je to zaslužio", rekao je pisac Ivan Ivanji gostujući na Televiziji N1.
 
On je ukazao da treba sagledati celog Handkea, podsetivši da je on još 1966. počeo da provocira, kada je napisao dramu "Psovanje publike".
 
"Handke celog života živi od provokacije, pa je i taj njegov apolitični glupi angažman bio provokacija. Tvrdim, da je Handke bio Srbin, da je živeo ovde za vreme Miloševića - stoprocentno bi bio za Albance", kazao je on, dodajući da je Handke bio krajnje brezobrazno protiv mejnstrima.
 
"Da li se pisac može odvojiti - mislim da mora. Gete je isto bio gad, Crnjanski je bio fašista, slavio je Musolinija i ne krije to u svojim knjigama, ali moramo da odvojimo pisca", dodao je Ivanji.
 
Osnivač i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag Gojko Božović poručio je da je Handke pisac koji se nije uvek srećno snalazio na prostorima politike. Istovremeno, reč je o piscu eksperimentalnog postupka, istraživanja jezika, stila, forme, u književnosti koja zahteva učešće čitaoca, a u javnim poslovima on je čovek koji provocira mejnstrim javnost.
 
Handke je, kako je naveo gost N1, balkanske prilike iskoristio da u potpunosti učini vidljivom kritiku zapada. Reakcije na Hankea su političke, dodao je.
 
Božović je podsetio da je bilo velikih pisaca sa zapada koji su imali razumevanja za ono što se događa na Balkanu, ali su kritikovali Miloševića.
 
"Handke to nikad nije učinio, a ne možemo da zaboravimo i da je prisustvovao Miloševićevoj sahrani, što je delovalo bizarno. Napisao je i pamflet podrške bivšem direktoru RTS Dragoljubu Milanoviću, ali to jesu gestovi neobičnog pisca koji neprestano ima potrebu da provocira javnost, pre svega zapadnu, i u tome je višestruko uspevao, a čini mi se i uživao", zaključio je on.
  • Ajde?

    13.10.2019 19:07
    Ajde?
  • Anakonda

    13.10.2019 18:29
    Pamtimo...
    Nalupetao se Metuzalem, i to pošteno. Ova "vest" uopšte ne spada u rubriku "kultura i umetnost". Ali, ipak se treba setiti da su Metuzalemovi saplemenici Medlin Olbrajt, Bernar Anri-Levi, Eli Vizel, Bernar Kušner i ostali "provereni prijatelji" srpskog naroda...
  • Kole

    13.10.2019 18:05
    Zola
    E , gosin Ivanji malo ste u svojoj genijslnosti zaribali...za Vas je svako provokator ko ima svoj stav. Mora da ste bili provokator u mladosti a danas komformista, recimo.
    Uz sve zaboravili ste Zolu. Zate to je onaj provokator vezan za vašeg sunarodnika. izvesnog Drajfusa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.