VIDEO: Slika koju je žena držala u kuhinji kao ikonu prodata za 24 miliona evra

Stara slika pronađena u kuhinji jedne starije Francuskinje, a za koju je ona mislila da nije puno važna, prodata je danas na aukciji za 24 miliona evra.
Ispostavilo se da se radi o delu italijanskog slikara iz 13. veka Čimabue, a kako je navela aukcijska kuća, prodata je anonimnom kupcu iz mesta Šantij.
 
"Slika je jedinstvena, sjajna i monumentalna. Čimabue je bio otac renesanse. Ali ova prodaja nadilazi sve naše snove", navodi se u saopštenju aukcijske kuće.
 
Sliku je otkrio aukcionar u junu dok je bio u poseti starijoj ženi u mestu Kompenj, na severu Francuske, i savetovao joj da je odnese na procenu kod stručnjaka.
 
Slika "Ismevanje Hrista", dimenzija 24x20 centimetara, stajala je na zidu između kuhinje i trpezarije, a kako je saopštila aukcijska kuća, vlasnica će dobiti većinu novca od prodaje.
 
Očekivana cena bila je četiri do šest miliona evra, a navodi se i da je to prvi put da se neka slika Čimabuea nađe na aukciji.
 
Umetnički stručnjaci procenjuju da je Čimabue sliku naslikao 1280. godine.
 
Čimabue, koji je podučavao i Đota, važi za prethodnika italijanske renesanse i jednog od najcenjenijih firentinskih slikara svog vremena.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.