"Tejt" otkupio seriju radova Raše Todosijevića

Tejt muzej u Londonu otkupio je deo radova Dragoljuba Raše Todosijevića iz čuvene serije "Nulla dies sine linea".
"Tejt" otkupio seriju radova Raše Todosijevića
Foto: Pixabay
Reč je o 12 radova iz serije "Nulla dies sine linea" (Nijedan dan bez crte) – crteža nastalih 1976. godine mastilom na papiru. Takođe, otkupljen je tekstualni rad iz 1977. godine u verziji na srpskom i engleskom jeziku, rekao je Todosijević za portal SEEcult.org.
 
Todosijević u tekstu Umesto toga... objašnjava da je tema "Nijedan dan bez crte" - jedna od tri koje se tiču njegovih zapažanja o značenju sporazumevanja u umetnosti - ustanovljena 1973/74. godine, a odnosi se na pitanja o privatnom/ličnom, o radu/manuelnosti, o usavršavanju, o koncepciji, o ironiji, o kontinuitetu, o kritici/samokritici, o ponavljanju/tautologiji.
 
Tejt je ranije, 2014. godine, otkupio Todosijevićev rad "Was ist Kunst, Marinela Koželj" iz 1978. godine, odnosno video-performans iz projekta "Was ist Kunst?" koji je realizovao u nekoliko verzija u drugoj polovini 70-ih (1975-1981), počev od rada "Was ist Kunst, Patrizia Hennings?". U toj seriji performansa, u kojima su učesnice bile isključivo žene, Todosijević je zapovednim, isledničkim tonom do iznemoglosti ponavljao pitanje: "Šta je umetnost?" na nemačkom jeziku, ostajući bez odgovora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.