Preminuo brazilski vajar Fransisko Brenan

Brazilski vajar, slikar i keramičar Fransisko Brenan umro je danas u 93. godini u rodnom gradu Resifeu.
Rođen 1927. godine, smatra se jednim od najvećih brazilskih vajara i keramičara svog vremena, sa delima izloženim u Evropi i SAD.
 
Brenan se sa svetom keramike upoznao tokom jednog putovanja po Francuskoj, inspirisan delima Pabla Pikasa, Huana Miroa, Pola Gogena i katalonskog arhitekte Antonija Gaudija.
 
On je 1971. godine odlučio da živi i radi među ruševanama očeve fabrike keramičkih pločica, koje je smatrao "slobodnom teritorijom" i gde je boravio u samoći, izgradivši više od 2.000 skulptura.
 
Godine 2012. je snimljen dokumentarni film o njemu u kojem je prvi put progovorio o tajnama svog života i svom radu.
 
Njegov najznačajniji rad je čitav jedan park na obali rodnog Resifea, gde je 90 njegovih ogromnih skulptura.
 
Mnoga njegova dela prikazuju izmišljena bića kao senzualne simbole, a studirao je i prikazivao i pojedine delove tela žena. Vlasti savezne brazilske države Pernambuka, čiji je Resife glavni grad, proglasile su trodnevnu žalost povodom smrti Brenana, koju je gradska vlast ocenila kao "nenadoknadiv gubitak".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.