Pisma T.S. Eliota njegovoj muzi Emili Hejl biće otvorena nakon 60 godina

Pisma pesnika T. S. Eliota bliskoj prijateljici Emili Hejl koja mu je, po mišljenju mnogih, bila i muza, biće uskoro dostupna javnosti, posle više od 60 godina.
Oko hiljadu pisama čuvano je više od šest decenija u bibilioteci Prinston univerziteta, a istraživači se nadaju da će otkriti dubinu odnosa o kojem se spekulisalo decenijama. Takođe, mnogi veruju da će njihova prepiska pružiti uvid u intimnije detalje iz života i rada ovog nobelovca i jednog od najpoznatijih pesnika 20. veka.
 
Studenti, istraživači, profesori moći će da čitaju pisma od četvrtka u biblioteci univerziteta.
 
"Mislim da je ovo možda književni događaj decenije. Od ogromnog je značaja da ova pisma ugledaju svetlost dana", kaže Entoni Kjuda, direktor Međunarodne letnje škole T. S. Eliot.
 
Hejl i Eliot bili su višegodišnji prijatelji, a pisma su razmenjivali oko 25 godina, počev od 1930. godine. Upoznali su se 1912. u Kembridžu u Masačusetsu, ali su se sprijateljili tek 1927. godine.
 
Emili Hejl je donirala pisma 1956. godine, a po dogovoru da se ne otvaraju pre nego što prođe 50 godina od smrti nje ili Eliota. Eliot je umro 1965, a Hejlova četiri godine kasnije.
 
Biografi kažu da je Eliot naložio da se njena pisma njemu spale.
 
Kjuda kaže da je njihov odnos "sigurno bio neverovatno važan i da je Eliot verovatno smatrao tu prepisku izuzetno intimnom, čim je bio zabrinut za njeno objavljivanje.
 
T.S. Eliot je rođen 1888. u Sent Luisu u Misuriju, da bi se kasnije preselio u Englesku. Već u mladosti je stekao pesničku slavu. Imao je samo 26 godina kada je objavljena njegova prva pesma "Ljubavna pesma Dž. Alfreda Prafroka", među najpoznatijima su poeme "Pusta zemlja", "Četiri kvarteta" i druge. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1948. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.