Dela svetski poznatih umetnika od sada je moguće preuzeti besplatno

Pariz je dom stotinama hiljada umetničkih dela. U različitim muzejima u ovom gradu nalaze se mnogobrojna dela Franciska Goje, Pola Sezana, Kloda Monea i bezbroj drugih stvaralaca.
Dela svetski poznatih umetnika od sada je moguće preuzeti besplatno
Foto: Pixabay
Pariski muzeji (Paris Musées), javna ustanova koja uključuje 14 gradskih muzeja, odlučila je da svima omogući pristup ovim delima, piše Vice.
 
Na službenu veb stranicu Pariskih muzeja postavljeno je 321.178 umetničkih dela – fotografija, slika i kovanog novca. Više od 150.000 slika nalazi se u javnom domenu i korisnici ih mogu preuzeti u velikoj rezoluciji. Ostala umetnička dela mogu se pregledati, ali nisu dostupna u velikoj rezoluciji.
 
U saopštenju za javnost Pariskih muzeja, navodi se da je pristup njihovim digitalnim sadržajima omogućen svakome, i da se oni mogu koristiti bez ikakvih tehničkih, pravnih ili finansijskih ograničenja, bez obzira na to upotrebljavaju li se u komercijalne svrhe ili ne.
 
Korisnici mogu da pregledaju katalog ili pogledaju posebno osmišljene virtuelne prezentacije.
 
U saopštenju stoji i "da se na ovaj način osigurava lako, trajno i slobodno korišćenje svih slika za podršku istraživanjima, predavanjima i publikacijama".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.