Berlinski festival povlači nagradu zbog nacističke prošlosti bivšeg direktora

Organizatori Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu saopštili su da povlače nagradu Alfred Bauer nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacistima.
Bauer je bivši direktor festivala.
 
"Istraga nedeljnika Cajt bacila je novo svetlo na ulogu Bauera, prvog direktora festivala, u nacističkoj politici kinematografije", naveli su organizatori i dodali da povlače nagradu ustanovljenu u njegovu čast.
 
Pozivajući se na detaljno istraživanje nacionalnog arhiva, Cajt je preneo da je Bauer bio visoki zvaničnik u organu propagandne kinematografije koji je uspostavio Jozef Gebels, ministar Adolfa Hitlera.
 
Bauer je bio i član nacističke partije NSDAP, naveo je Cajt i dodao da je on igrao ključnu ulogu u nadzoru glumaca, reditelja i drugih članova filmske industrije koji su inače bili pod potpunom kontrolom Gebelsa za vreme Trećeg rajha.
 
Nemački nedeljnik je dodao da se Bauer koji je bio direktor Berlinala od 1951. do 1976. godine, posle Drugog svetskog rata pobrinuo da izbriše tragove svoje nacističke prošlosti, čak se predstavljao kao protivnik nacizma.
 
Nagrada koja nosi njegovo ime bila je namenjena za film koji otvara nove umetničke perspektive u kinematografiji.
 
Ovogodišnji, 70. festival počinje 20. februara, a predsednik žirija će biti britanski glumac Džeremi Ajrons.
 
Na festivalu se dodeljuju nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.