Slika bazena Dejvida Hoknija prodata za 27,4 miliona evra

Slika Dejvida Hoknija "Spleš" (The Splash), jedna od njegovih najkarakterističnijih slika bazena, prodata je za 23,1 milion funti (27,4 miliona evra) u Sotbiju u Londonu, što je treća najviša cena dobijena za platno ovog britanskog umetnika na aukcijama.
Slika iz 1966. predstavlja trenutak odmah pošto je skakač uleteo u vodu bazena i hvata suštinu načina života u Kaliforniji gde Hokni živi.
 
"To nije samo upečatljivo platno iz Hoknijevog opusa, već je takođe ikona Pop arta koja definiše jednu epohu i takođe predstavlja vizuelni identitet Los Anđelesa", rekla je Ema Bejker, šefica odeljenja za savremenu umetnost te aukcijske kuće.
 
Anonimni kupac treba da plati osam puta više od onoga što je platio prodavac za tu sliku 2006. godine (2,9 miliona funti).
 
Rekord za Hoknijevu sliku na aukciji drži slika "Portret umetnika" koja je prodata za 90 miliona dolara 2018. u Njujorku. To je tada bila rekordna dobijena cena za nekog živog umetnika.
  • Uf

    12.02.2020 13:31
    Druze , naslikam ti bolju sliku za 500e.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.