Preminuo književnik Stanko Ž. Šajtinac

Posle kraće i teške bolesti u Zrenjaninu je preminuo književnik i publicista Stanko Ž. Šajtinac, član Društva književnika Vojvodine.

Rođen je u Zrenjaninu 1952. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Pisao je prozu, eseje, pozorišnu i likovnu kritiku.

Književnim radom kao i publicistikom bavi se od 1970. godine. Objavljivao je u više listova, časopisa, zbornika i posebnih izdanja.

Autor je knjiga kratke proze "Rečnik zavičajne fantastike“ (Prometej – Novi Sad, 1998.), "Juvenilna ekspozicija" (drama, Pozorište mladih „Dramska radionica centar“, Zrenjanin, 1993), Prokimenski putopisi – (roman, "Službeni glasnik", Beograd, 2013), Dnevnik melanholije – (pripovetke, GNB "Žarko Zrenjanin", Zrenjanin, 2018).

Objavio je knjigu iz teatrologije, "Narodno pozorište Toša Jovanović – Zrenjanin, 1946-2006" – monografija (2006) i publicistike: "Vek organizovane brige o starim licima" (2002). Radio je u zrenjaninskom pozorištu i Savezu amaterskih kulturno-umetničkih društava.

Zaslužan je za razvoj amaterizma u Zrenjaninu. Brat je književnika Radivoja Šajtinca i stric dramaturga Uglješe Šajtinca.

  • VIKTOR

    26.03.2020 23:08
    Zauvek ostao kao pesnička gromada ravnice Bečkereka, Banata i Vojvodine...
    Viktor i Čubra
  • Miša

    26.03.2020 21:53
    RIP
    Bio je ljudina u svakom smislu.
    Ovo je jedini način da ispratim generaciju,
    Nedostajaćeš Zrenjaninu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.